bannerPos

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Finn Klostermann, direktør i Danish Crown Beef, fortæller, at øget konkurrence om pladsen i køledisken i supermarkederne samt dalende forbrug af kød er årsag til, at noteringerne er presset for tiden.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
18-05-2019 11:18
Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.

I torsdagens udgave af Effektivt Landbrug gav formand for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen udtryk for, at han og flere andre kalveproducenter er skuffede over det aktuelle, lave niveau for Danish Crown Beefs noteringer.

I denne uge faldt noteringerne således med yderligere 20 øre pr. kilo for kalvene og er derfor faldet med over to kroner siden begyndelsen af sidste år.

Effektivt Landbrug har spurgt Finn Klostermann, administrerende direktør i Danish Crown Beef, hvordan det kan være, at slagteriet for tiden ikke kan betale en bedre pris. Fra direktøren lyder det:

- Først og fremmest så kan jeg godt forstå deres frustration. De har jo mødt stigende halm- og foderpriser, så deres omkostninger er formentlig steget. Derfor ville jeg da også ønske, at jeg kunne levere en notering, som kunne dække de stigende omkostninger og give dem noget at leve af.

- Men som det ser ud nu, så tillader markedet det ikke. Det er desværre det, som vi kigger ind i, siger Finn Klostermann

Presset af irere

Han forklarer, at der er flere faktorer, som spiller ind. Som følge af de senere års klimadebat er det næppe gået nogens næse forbi, at kødforbruget ikke ligefrem stiger for tiden. Derudover er der »kamp om pladsen i køledisken«, for det kød som trods alt stadigvæk bliver forbrugt.

- Der oplever vi blandt andet også kamp fra et oksekødsproducent-land, Irland. Irerne er jo i gang med på en eller anden måde at sikre sig mod et hårdt Brexit, hvor deres hjemmemarked er truet.

- Så selvom dansk kød er efterspurgt i Danmark, så er danskerne altså også fristet af et godt tilbud, når det kommer fra for eksempel Irland. Det er den lidt trælse situation med et faldende forbrug og en øget konkurrence, der gør, at noteringen er, som den er for tiden, siger Finn Klostermann.

Også pres på biprodukter

Han fortæller, at når man også ser på prisfaldet på de to kroner siden starten af sidste år, så skal man også se på, at prisen for biprodukterne, eksempelvis indmad og kalvenes skind, også er presset. Ifølge Finn Klostermann er der sket mere end en halvering siden dengang på de sideindtægter, som der er der.

- De to kroner som prisen lå højere skyldes for en stor dels vedkommende de biprodukter, og det skind som sidder på kalvene, siger han.

Når det kommer til svinekød, så har svineproducenterne den seneste tid oplevet prisstigninger, som skyldes situationen i Kina, hvor man er blevet ramt af udbrud af afrikansk svinepest.

- Her er det sådan set andres ulykke, der gør, at svineprisen er steget, men sådan en mulighed har vi ikke på okse- og kalvekødsmarkedet, så ja, det ser ikke superfedt ud, det gør det ikke, siger Finn Klostermann.

Sundt med konkurrence

Fra Lasse Olsen, formand for Danske Slagtekalveproducenter, lød det i torsdagens avis, at han har kendskab til flere, som er begyndt at levere til Himmerlandskød i Aalestrup frem for Danish Crown som følge af de lave afregningspriser.

Fra Finn Klostermann lyder det til den sag:

- Konkurrence er jo sundt, så hvis de har mod på at prøve af, om Himmerland er den bedste løsning for den enkelte, så er det en helt naturlig reaktion. Om det så også er den bedste løsning for dem, det har jeg ikke mulighed for at vurdere, siger han.

Sådan vender vi det

Ifølge Finn Klostermann så venter der nu en stor opgave for både Danish Crown, men også blandt andet kalveproducenterne i at få vendt den aktuelle situation. Han fortæller, at han ingen forventninger har om, at danskerne inden for kort tid pludselig skruer op for kødforbruget.

Effektivt Landbrug er blevet gjort bekendt med rygter om, at Danish Crown Beef er ved at droppe det nuværende koncept Dansk Kalv, men det har absolut intet på sig, forsikrer Finn Klostermann.

Ifølge Danish Crown-direktøren er det tværtimod i stedet netop et koncept som Dansk Kalv, der skal sikre en økonomisk bæredygtig produktion i fremtiden. For Danish Crown Beef og slagtekalveproducenterne venter der således en stor opgave, fortæller han, med at få fortalt danskerne, at det kød, som vi producerer herhjemme, er produceret på den rigtige måde, som er bedst for både klima, miljø og dyrevelfærd.

- Den bæredygtige løsning er, at vi får lavet et produkt, som danskerne vælger frem for et produkt fra Irland. Derfor har vi heller ingen planer om at stoppe med Dansk Kalv. Det ville være helt vanvittigt. Tværtimod skal vi styrke historien om den danske kalveproducent, og hvad det er, som han egentlig gør.

- Dansk Kalv er et gammelt koncept fra 1997, som altid har fokuseret på dyrevelfærd, spisekvalitet og ensartethed. Det er jo noget, som forbrugerne er mere modtagelige for nu end nogensinde. Derfor har vi også aftalt med vores kalveproducenter, at vi nu skal bygge en bæredygtighedscertificering på det, siger Finn Klostermann og forklarer, at man skal gå efter at gøre produktionen så klimavenlig som overhovedet muligt.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next