bannerPos

Danmarks højeste ydelse starter med et godt grundlag

Leder af Servido Spalterilning Evan Larsen (tv) kontrollerer skridsikkerheden på gulvet i den nye stald hos Anderstrup Holstein sammen med medejer Christian Haahr.
20-02-2020 12:03

For at levere topydelse skal grundlaget for en malkeko være i orden. Derfor er alle gulve hos Danmarks højest ydende besætning rillet, så dyrene kan gå sikkert rundt i stalden.

Nær Skørping ligger kvæggården Anderstrup Holstein, som har Danmarks højest ydende malkekvægsbesætning. Hver ko leverer i gennemsnit  16.215 kilo EKM.

For at en ko kan levere de mælkemængder, skal den have de bedste betingelser lige fra starten af, allerede inden den bliver malkeko.

- Hvis vi undgår, at køerne får et knæk gennem opvæksten, så har vi grundlaget for en god produktion, siger Christian Haahr, der driver Anderstrup Holstein sammen med sin bror Niels Erik Haahr.

De to er i fuld gang med at bygge en ny stald til ungdyr, kælvekvier og goldkøer og dermed udvide til 620 køer.

Og som i deres andre stalde skal gulvet være rillet, så ingen køer risikerer at skride og falde på et glat gulv - det er simpelthen et spørgsmål om dyrevelfærd.

- Vi forsøger ikke at overlade noget til tilfældighederne, og vi ved, at det går galt, hvis gulvene ikke er skridsikre. Hvis en ko først er skredet ud og har været ned at ligge, så er der ikke langt til, at det går galt med den, siger Christian Haahr.

Anderstrup-modellen

Det er Servido – Himmerlands Vikarservice, der har rillet gulvene i den nye stald.

- Vi har 14 års erfaring og har rillet over 100 hektar i både Danmark og Sverige, fortæller Evan Larsen, der er team-leder i rilleafdelingen.

Det er Evan Larsen og kollegaen Mads Kristensen, der har stået for at udføre arbejdet med de ekstra skridsikre riller i den nye stald.

Især omkring vandtrugene kan der blive glat, så her er der lavet riller i et Harlekin-mønster, som er fortsat ud på spalterne i et skarpere vinklet mønster for at lave gulvet ekstra skridsikkert.

En ny model som Evan Larsen har døbt Anderstrup-modellen.

- Hvis køerne for eksempel er tyregale, kan de blive meget fjollede, og de kan få rigtig meget fart på rundt i stalden, og det er tit, det er ved vandtruget, de skrider ud, når de drejer ind eller ud af området, fortæller Christian Haahr.

En anden fordel ved at rille gulvet omkring drikketrugene er, at rillerne samtidig får en drænende effekt, så vandet render væk fra området.

Dyrevelfærd i højsædet

Det er selvfølgelig ikke rillerne i gulvet alene, der har betydning for, at køerne på Anderstrup Holstein leverer mere mælk end alle andre køer i landet, men sammen med en lang række andre detaljer er det skridsikre gulv medvirkende til, at køerne har så høj en ydelse, som de har.

- Dyrevelfærd er i højsædet for os. Desto bedre rammer vi tilbyder køerne, desto bedre produktion får vi, og når køerne har en høj ydelse, så har de også brug for, at der kæles lidt ekstra for detaljerne. Rilningen er et af mange små tiltag, vi gør for at nå ydelsen, fortæller Christian Haahr.

En gang riller – altid riller

Evan Larsen fra Servido Spalterilning har tidligere rillet gulve hos Anderstrup Holstein.

- Vi ser tit, at de kunder, der får rillet i deres gamle stald, også vil have rillet i deres nye stald, fortæller han.

Det sker også af og til, at mureren har rilning af gulvene med i tilbuddet på en helt ny stald.

Tvunget til at rille

I den gamle stald ligger køerne i sand i sengebåsene. Det kommer de ikke til i den nye stald, for gyllen skal leveres til et biogasanlæg, og de vil ikke have sand i gyllen.

- Sandet hjælper til med at skridsikre gulvet i den gamle stald, siger Christian Haahr – som alligevel har rillede gulve også i den gamle stald som en ekstra forsikring.

- Vi går rigtig meget op i, at der ikke må ske noget med køerne, og derfor er vi tvunget til at rille gulvene i den nye stald, hvor vi har gjort noget ekstra ud af rilningen de steder, vi ved, der ofte sker uheld, fortæller han.

teba

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36226 artikler)Prev1234567181018111812Next