bannerPos

Fjern metalbørster fra dit kvægbrug

Metaltråde fra rensning af cirka 1000 kilo majsensilage opbevaret i silo fejet med rotorkost med metalbørster inden høst. Foto: Seges
02-05-2020 08:58

Børster af metal kan forurene foderet voldsomt og koste køer livet. Derfor opfordrer Seges-konsulent til at undgå metalbørster i nærheden af kvægbrug.

Foder forurenet med metaltråde er livsfarlige for kvæg, og studier af slagtedyr viser et fortsat behov for at mindske belastningen af kvæg i Danmark med metalforurenet foder, skriver chefkonsulent Niels Bastian Kristensen på landbrugsinfo.dk.

Mørnet metalnet under tage, gamle dæk på ensilagen, og fyldte magneter på fuldfoderblanderen er ofte blevet nævnt som kilder til alvorlig forurening af foderet.

Niels Bastian Kristensen forklarer, at der ud over de ovennævnte problemer er fundet eksempler på voldsomme metalforureningsproblemer opstået ved brug af koste med børster af metal.

Han tager udgangspunkt i et billede af børstestykker i forskellige længder fundet ved rensning af omtrent 1000 kilo majsensilage med metalfælde.

- Plansiloen til opbevaring af majsensilagen var før høst blevet fejet med en rotorkost hvor hver anden børstering havde metalbørster. Siloen var forsøgt renset for metalstykker inden ensilering, men alligevel tyder rensning foderet med metalfælden på et massivt problem med forurening fra metaltråde, konstaterer Niels Bastian Kristensen.

- Der findes andre eksempler på, at mælkeproducenter har haft koste med metalbørster på bedriften og har mistet køer, inden årsagen til problemet blev fundet, skriver chefkonsulenten, der dermed når frem til en meget klar konklusion:

- Det må på det kraftigste frarådes at bruge koste med metalbørster i nærheden af kvægbrug. Det bør også frarådes at vejmyndigheder og entreprenører fejer veje og pladser i nærheden af kvægbrug og arealer med foderproduktion med koste monteret med metalbørster.

cc

Anbefalinger til at undgå metalforurening

Udover at fjerne metalbørster fra kvægbruget, har Seges følgende tre anbefalinger til at undgå metalforurening af foderet.

Brug kun gode dæk

Bruger I dæk eller dæksider til ensilageafdækning, så tjek dækkenes kvalitet efterhånden, som I tager dem af. Kassér med det samme de dæk, der ikke kan klare et år mere og bestil nye inden næste ensileringssæson. Afdæk eventuelt med sække med perlegrus i stedet.

Seges fraråder afdækning med almindelige bildæk, da de er langt mindre holdbare end dæksider fra lastbiler, og dermed øger risikoen for at afgive trådrester til ensilagen.

Brug vommagneter

Skulle der trods god foderhygiejne have sneget sig et stykke metal med i foderet, er vommagneter en billig og effektiv måde til at undgå, at køerne får skader eller dør på grund af læsioner fra fremmedlegemer.

Seges anbefaler derfor, at man forebyggende lægger magneter i alle sine køer og i kvierne ved konstateret drægtighed.

Rens magneten på foderblanderen

Det er vigtigt at rense magneten på fuldfoderblanderen jævnligt. Sæt det på som en fast opgave sammen med øvrigt vedligehold af blanderen. Vær opmærksom på, at magneter i foderblandere er meget kraftige, så rens ikke magneterne med de bare hænder, da metallet sidder utroligt godt fast, og der derfor er stor risiko for, at man skærer sig.

Angreb af havreål i vårsæd

De første angreb af havrecystenematoder i havre er konstateret.

Mønsterbrug i Cuba viser vejen frem

Socialistiske Cuba tillader privat foretagsomhed, så landmændene kan sælge 20 procent af deres produktion selv. Resten købes af staten til fastsat pris. Det giver muligheder for blandt andre Fernando Funes-Monzote, der arbejder på at få flere i gang med en lønsom produktion.

Soja rydder skov, men det gør halvdelen af supermarkedets produkter også

Diskussionen om bæredygtigheden af soja stikker dybere end Danmarks grisestalde. Den handler om det globale fødevaresystem, som vi alle er en del af, og alle har ansvar for at ændre.

Overborgmester aflyser planlagt udledning til Øresund

Først blev de planlagte udledninger af 290.000 kubikmeter spildevand til Øresund rykket til efteråret. Nu er de blevet endelig aflyst. Forsyningsselskab arbejder på at finde alternative løsninger.

Ekstra penge til at opspore jordforureninger

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S), der nu sætter ind for at finde 50 til 100 af dem.

Lav hollandsk mælkepris kan ramme den danske

I den kommende periode er risiko for nedjusteringer af den danske mælkepris med 7-14 øre, vurderer AgroMarkets.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.
Side 1 af 1851 (37017 artikler)Prev1234567184918501851Next