bannerPos

Kodødeligheden er steget

Flere køer dør, men det er usikkert, hvad der er årsagen til stigningen i dødsfald. L&F, Kvæg sætter derfor nu et strategisk mål om at komme ned på et landsgennemsnit på 3,5 procent døde køer.

Redaktionen

10-10-2019 09:14
Kodødeligheden har denne sommer været højere end normalt. Årsagen er dog ikke entydig, vurderer Seges.

Den seneste opgørelse af kodødelighed på landsplan viser en markant stigning i juni, juli og august i år sammenlignet med de samme måneder sidste år. Det skriver Seges.

- Det er overraskende, og vi har ikke fuldstændig klarhed over, hvorfor der er sket denne stigning, siger specialkonsulent Peter Raundal.

Videncentret mener dog, at en af grundene kan være, at sommeren i år faktisk gav stort set samme varmebelastning som sidste sommer.

- Vi husker sidste sommer som meget varmere, og der var nok større fokus sidste år på at afhjælpe varmestress end i år. Men ser vi på det såkaldte THI (Temperature-Humidity-Index), der sammenholder både temperatur og luftfugtighed, var varmebelastningen i år stort set den samme som sidste år.

Flere lidelser

Når Seges kigger på fordelingen af afgangsårsager, er der fra 2018 til 2019 sket en stigning i dødsfald relateret til fordøjelseslidelser. Samtidig er der også mindre stigninger i dødsfald relateret til yverbetændelser, uheld og skader efter kælvningsbesvær. Det kan ifølge konsulenten tyde på større problemer ved og efter kælvning.

Brev i DMS

I denne uge modtager samtlige kvægbrugere et brev via DMS om den aktuelle ko- og kalvedødelighed. Formand for L&F, Kvæg, Christian Lund, opfordrer alle til at tage stilling til tallene på deres bedrift og bruge oplysningen konstruktivt.

- Brug tallene som et startskud til at skabe forandring på din bedrift, hvis der er behov for det. Det drejer sig om at få sat de processer i gang, der skal til, for at sænke dødeligheden lige netop hjemme ved jer – hvis der er brug for det. Og jeg ved, det kan lade sig gøre, også selv om det tager tid, lyder opfordringen fra Christian Lund.

Landbrug & Fødevarer har det som strategisk mål at få landsgennemsnittet for dødeligheden hos køer ned på 3,5 procent.

En anden faktor er alderen på malkekøerne, den går kun opad, hvilket har været en tendens de sidste mange år.  

- Kodødeligheden er med ni procent meget højere hos ældre køer sammenlignet med 1. kalvs-køer, der ligger på 2,8 procent, og 2. kalvs-køer der ligger på 4,1 procent. Det er umiddelbart godt, at koalderen stiger, da det reducerer behovet og dermed omkostningerne for kælvekvier. Men den stigende kodødelighed tyder på, at der skal større fokus på at passe på de ældre køer, siger Peter Raundal.

Kig på rutinerne

De reelle årsager til forhøjet dødelighed skal dog altid ifølge Seges søges lokalt på bedriften. Stigningen på landsplan kan derfor være en god lejlighed til at kontrollere, hvordan det er gået på ens egen bedrift, og om diverse procedurer kan gøres bedre, lyder opfordringen. Videnscentret sætter den kommende tid desuden selv fokus på forhold, der kan være med til at holde køerne sunde.

dbj

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Vi står enestående stærkt

Mens eksempelvis tyske landmænd samles i dyb frustration til demonstrationer, fordi de ikke kan finde nogen venner, står vi i Danmark enestående stærkt, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på svineproducenternes årsmøde i går.

Tyske landmænd sendte fælles opråb til nationen

Tusindvis af landmænd fik politikerne i tale under landsdækkende traktordemonstrationer i går. Effektivt Landbrug var med, da landmændene i Slesvig-Holsten afviklede deres arrangement i Rendsborg.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.
Side 1 af 1667 (33325 artikler)Prev1234567166516661667Next