Oksekødsproducenter efterlyser corona-støtte

Corona-krisen rammer de danske kalve- og oksekødsproducenter hårdt. De efterspørger nu statslig støtte.

Efter Corona-krisen er efterspørgslen på dansk kalve- og oksekød styrtdykket. Og det samme er prisen.

De lave priser sætter gang i en kædereaktion af store tab, producenter, der er nødt til at stoppe, og aflivninger af raske dyr.

- Situationen bliver bare værre og værre herfra, siger Jens Verner Pedersen, der er ansvarlig for kvægproduktion i Agri Nords bestyrelse.

Prisfaldet skyldes manglende efterspørgsel på grund af Covid-19 fra især Italien og Spanien, som ellers er store aftagere. Det skyldes også, at alle danske fester, herunder konfirmationer, som normalt aftager meget dansk kalvekød, er aflyst.

Statsstøtte

Sammen med kalveproducent Troels Hedelund Rasmussen og kødkvægsproducent Per Laursen forsøger Jens Verner Pedersen nu at råbe både politikere og forbrugere op. Kalve- og okse-kødsproducenterne skal have en hjælpepakke ligesom andre erhverv, der er direkte ramt af corona-krisen.

- Her og nu har vi akut brug for en hjælpepakke til kalve- og oksekødsproducenterne, siger Jens Verner Pedersen.

De foreslår også, at hvis der kommer statslig støtte til at få gang i hotel- og restaurationsbranchen efter krisen, så skal det være et krav, at hoteller, restauranter og lignende bliver pålagt at bruge danske fødevarer.

Og så er det selvfølgelig altafgørende at også de danske forbrugere bliver bedre til at købe dansk.

Forbrugeren skal hjælpe

For slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen ved Tjele betyder den lavere notering et fald på 200 kroner pr. kalv. Det svarer til 250.000 kroner på et år

- Jeg må prøve at finde besparelser. Det var stramt i forvejen med den faldende notering, og corona gør det endnu sværere med det sidste prisfald. Det er barsk, fortæller han.

Han håber, at danskerne vil forkæle sig selv og tage i supermarkedet og købe noget dansk okse- eller kalvekød.

- Den bedste hjælpepakke er, at danskerne er ligeglade med den sidste 10’er, når de handler ind. Det vil sætte gang i en kædereaktion, så indkøbschefer bliver tvunget til at købe dansk. I disse krisetider er vi nødt at hjælpe nærområdet og lokalt. Det gør forbrugeren ved at købe dansk, siger han.

Frygter at skulle slå tyrekalvene ned

Det er afgørende, at der gøres noget for den danske kalve- og oksekødsproduktion nu. Ellers

For Jens Verner Pedersen, der selv er mælkeproducent, betyder det et indtjeningstab på cirka 100.000 kroner på et år i manglende indtægter for slagtekøer og tyrekalve.

I værste fald kan det betyde, at han er nødt til at slå tyrekalve ned allerede ved fødslen.

- Og det har vi ellers lovet os selv i branchen, at det ikke måtte ske, siger han.

Naturplejere forsvinder

Hos kødkvægsproducenterne har de faldende priser allerede fået konsekvenser.

- Vi er helt i knæ, og mange af mine kollegaer er allerede i fuld gang med at slagte ned, siger Per Laursen, der selv har 40 moderdyr.

Han taber selv med den nuværende notering 60.000 kroner om året.

- Det er i forvejen ikke nemt at lave nogen stor økonomi i kødkvæg, og vi har ingen steder, vi kan minimere vores omkostninger. Maskinstation og korn koster jo det, det koster, siger han, der ligesom størstedelen af sine kollegaer har kødkvæg som en hobby ved siden af et lønmodtagerjob.

Det er ikke alene de mange kødkvægsproducenter, der kommer til at mærke, at køerne er væk. Det gør i høj grad også den danske natur.

- Størstedelen af de danske kødkvægsdyr bliver brugt til naturpleje, hvor de er med til at øge biodiversitet og naturværdi. De dyr bliver svære at finde fremover, siger han.

teba

Læs også