To daglige mælkefodringer giver højere tilvækst

Med et højt og stabilt optag af mælk, vokser kalvene mere og udvikler et stærkt immunforsvar, så de bliver mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Af Terese Myhlendorph-Jarltoft, kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro

Der er flere væsentlige vilkår, der gør sig gældende ved valg af antallet af daglige mælkefodringer. Høje mælkemængder over én daglig fodring kræver tilvænning (fysisk udvidelse af løben). Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig fodring resulterer i 21 timer i døgnet på tom mave. En kalv, der ”går i seng” på tom mave, har, særligt i de kolde vintermåneder, svært ved at holde på varmen - og immunforsvaret svækkes.

De fleste malkekvægsproducenter tildeler mælk to gange dagligt, men der er altså også nogle, der tildeler én daglig mælkefodring. Ved lav mælkemængde, dvs. 6 liter mælk pr. dag, viser studier, at kalve trives lige godt, om de tildeles én eller to daglige mælkefodringer.

Fodring efter biologisk potentiale

Hvis kalvene skal fodres efter deres biologiske potentiale for vækst i deres første fire leveuger (dvs. 20 procent af kropsvægt), resulterer én daglig mælkefodring i en fysisk begrænsning.

Høje mælkemængder over én daglig fodring, øger risikoen for overløb af mælk fra løben til vommen, hvilket resulterer i fejlgæring, diarré samt tab af næringsstoffer.

To daglige udfodringer er at foretrække, hvis der ønskes en høj tilvækst samt modstandskraft i kalvens første fire leveuger.

Én daglig mælkefodring kan lykkes under forudsætning af, at kalvene er ældre end fire uger, at kalvene fortsat tilses minimum to gange dagligt, og at alt andet generelt er i orden. Vær dog opmærksom på, at Dyrevelfærdsmærket kræver mindst to daglige mælkefodringer.

 

De tre vigtigste budskaber

1. Kalve yngre end fire uger har kun begrænset udnyttelse af energi fra andre fodermidler end mælk

2. Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig mælkefodring giver 21 timer på ”tom mave”

3. To daglige fodringer er nødvendige for at praktisere mælkefodring efter biologisk potentiale for vækst

 

Læs også