Unge stiller op i danmarksmesterskabet i klipning

Som noget helt nyt vil man på Agro Nord til marts nu kunne både overvære og deltage i en kvie-klippekonkurrence. Deltagerne deles i to hold, og vinderne kan tage hjem med titlen danmarksmester i klipning. Elitedyrsauktionen droppes.

Agro Nord 2020 bliver alt det, vi kender, med fremvisning af flotte dyr. Samtidig bliver der for første gang nogensinde holdt danmarksmesterskab i klipning.

Selvom kalenderen stadig siger 2019, er forberedelserne til Agro Nord 2020 i fuld gang.

En ny bestyrelse har blandt andet betydet, at Agro Nord-posen er blevet rystet godt og grundigt. Det betyder, at man for første gang nogensinde vil kunne opleve danmarksmesterskabet i klipning i Messecenter Vesthimmerland.

Det bliver et mesterskab for unge med en aldersgrænse på 25 år, som enten stiller med deres egen kvie eller låner en af en lokal landmand.

Deltagerne deles i to hold, og erfarne dommere vil bedømme kvaliteten af klipningen.

- Det er et helt nyt koncept. I forvejen findes der DM i mønstring og derfor var det oplagt at tage en ekstra dimension med på Agro Nord, siger Søren Kørup Christensen, som er koordinator for udstillingen på Agro Nord.

Opbakning fra landbrugsskolerne

Danmarksmesterskabet kommer til at foregå inde i ringen om formiddagen, så publikum kan følge konkurrencen tæt. Der vil gå dommere rundt og samtidig vil en speaker lede publikum gennem konkurrencen.

Søren Kørup Christensen har store forventninger til det nyt tiltag.

- Jeg forventer i hvert fald 20 deltagere. Jeg har haft kontakt til de forskellige landbrugsskoler, og de er meget positive overfor initiativet, lyder det.

Senest oplevede man i Messecenter Vesthimmerland i oktober, hvordan en flok landbrugsskoleelever fra Nordjyllands Landbrugsskole havde flyttet deres valgfag Cowstyling – hvor det handler om at klippe og mønstre et dyr – fra staldganen til Kimbrerskuet i Aars til stor succes for både elever og publikum.

Programmet rykkes

Det kommende danmarksmesterskab betyder, at man rykker hele programmet på Agro Nord, og at formiddagen i høj grad kommer til at omkredse de ivrige unge klippere.

Afkomsgrupperne, besætningsgrupperne og enkeltdyrsbedømmelse rykkes til om eftermiddagen, og den ærefulde titel Miss Agro Nord bliver en del af aftenprogrammet.

Tidligere var elitedyrsauktionen en del af aftenprogrammet, men det bliver det ikke i 2020, hvilket også er grunden til, at der er blevet plads til en klippe-konkurrence.

Auktionen på pause

Efter adskillige forsøg har man for næste års udgave af kvægfagmessen valgt, at der ikke kommer en elitedyrsauktion.

Købelysten har gennem en årrække ikke været stor og sidste års store indsats, hvor Agro Nord havde fundet inspiration i, hvad der virker i andre lande, gav heller ikke det ønskede resultat. Fadøl og tyrolerpiger gav en proppet auktionshal, men desværre med en købelyst på et minimum.

Det sammenholdt med det store arbejde, der ligger bag at stable en auktion på benene, har betydet, at der ikke bliver en auktion i 2020.

- Vi har haft rigtig svært ved at finde de virkelig bedste dyr, for dem vil landmændene selv beholde, og de næstbedste er der ingen salg i, fordi der ofte ikke medfølger kontrakter fra kvægavlsforeningerne. Vi er selvfølgelig rigtig kede af at stoppe en publikumssucces, men auktionen er heller ikke slut for altid, men sat på pause, fortæller Søren Kørup Christensen.

Maskinerne på venteliste

Han glæder sig til at se, hvordan både deltagere, udstillere og publikum tager imod danmarksmesterskabet i klipning 2020.

- Vi håber jo på, at mange af deltagerne i klippekonkurrencen også har lyst til at stille til bedømmelse, lyder det fra Søren Kørup Christensen, som også har fået tilsagn fra kvægavlsforeningerne om, at de traditionen tro kommer. Han oplyser samtidig, at standpladserne på maskin- og erhvervsudstillingen allerede er fyldt.

- Der er faktisk allerede venteliste.

Agro Nord finder sted onsdag den 4. marts.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 55 15 87

 

Læs også