Aarhus Universitet og GEUS har anklaget DMI for at have leveret fejlagtig nedbørsdata, som bliver brugt til kvælstofmodeller. DMI kan dog ikke se nogle afvigelser i data.
Mens alle dem der ikke var ude at høste, gjorde sig klar til weekend, så indløb der i fredags ved 16-tiden opsigtsvækkende nyt fra Miljø- og Fødevareministeriet.
I landbruget har man længe arbejdet for at få indført nogle mere realistiske målsætninger, når det kommer til reduktionen af kvælstof i vandområdeplanerne, men modsat lød det så pludselig fra miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse, at hun tværtimod nu er klar til at skrue op for indsatsen for at begrænse udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet.
Årsagen er, at Miljø- og Fødevareministeriet var blevet orienteret af Aarhus Universitet og Geus om, at der er fejl i den nedbørsdata, som DMI leverer.
DMI har simpelthen, siden man skiftede målemetode for ti år siden, undervurderet, hvor meget det har regnet i Danmark. Og det har betydning for, hvor meget kvælstof og fosfor, som bliver udledt til havet.
- Endnu et søm i den ligkiste, der hedder modeller
Vigtigt tal i modeller
Nedbørsdaten bliver brugt til de kvælstofmodeller, som man bruger til at beregne, hvor meget kvælstof og fosfor, som bliver skyllet ud i havet.
- Der er ingen tvivl om, at vi skal skrue op for indsatsen for at passe på vores vandmiljø. I det arbejde stoler vi på de tal, vi får fra universiteterne og forskningsinstitutioner. Derfor er det meget problematisk, hvis der er fejl i tallene. De ligger til grund for meget af den miljøpolitik, vi fører i forhold til vandløb og vandmiljø, sagde Lea Wermelin i fredags.
Hun forklarede, at hun nu afventer en faglig redegørelse fra forskerne og en forklaring på, hvad der er op og ned. Aarhus Universitet, GEUS og DMI vil blive indkaldt til et møde om sagen for at beskrive løsninger, og hvordan de vil undgå sådanne fejl fremover.
DMI afviser fejl
Alt tyder dog på, at der langt fra bliver tale om en faglig redegørelse med en entydig konklusion. Fra DMI har man nemlig tydeligvis taget afstand fra beskyldningen om i 10 år at have leveret fejlbehæftede nedbørsdata.
Fra DMI lyder det i en pressemeddelelse, at man nemlig ikke ser nogen afvigelse i data i de seneste 10 år, siden man skiftede målemetode. Med andre ord afviser DMI altså at være årsag til en fejl i kvælstofmodellerne.
DMI udskiftede for 10 år siden alle de analoge og udslidte nedbørmålere i Danmark med digitale målere.
Fra DMI vil man gerne indgå i dialog med Aarhus Universitet og Geus, lyder det fra direktør i DMI, Marianne Thyrring, der i øvrigt har en fortid som departementschef i Miljøministeriet i den periode i slutningen af 00’erne, hvor de første vandplaner blev udarbejdet.
- DMI’s nedbørdata indgår som et enkelt led i en lang kæde af beregninger, der føder ind i de hydrologiske modeller, og et eller andet sted i denne kæde er der tilsyneladende en brist, siger hun.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35