Annoncen er en ren provokation

Er det noget at prale af, at en række landmænd hellere plastrer deres jorde til med skræmmende grimme solceller i stedet for at dyrke deres marker, skriver ex-minister Britta Schall Holberg i læserbrev.

Er det virkelig de store solcelleanlæg ud over landskabet, landbruget mener, skal stå som deres bannermærke i fremtiden, spørger Britta Schall Holberg Foto: Klaus Bircholdt
Er det virkelig de store solcelleanlæg ud over landskabet, landbruget mener, skal stå som deres bannermærke i fremtiden, spørger Britta Schall Holberg Foto: Klaus Bircholdt

Af Britta Schall Holberg, Godsejer, Hagenskov Gods, Tidl. landbrugsminister (V)

Tror landbruget virkelig på, at en annonce som den, Landbrug og Fødevarer blandt andet havde i Effektivt Landbrug den 13. februar vil styrke velviljen overfor erhvervet? Som en bekendt sagde: »Jeg bliver trist.«

Annoncen er en ren provokation. En side fuldstændig malet over med blå solceller under devisen: »Landbruget er mere end landbruget«.

Er det noget at prale af, at en række landmænd hellere plastrer deres jorde til med skræmmende grimme solceller i stedet for at dyrke deres marker og være med til at værne om det danske landskab og den danske natur? Og skabe sunde fødevarer?

Er det virkelig de store solcelleanlæg ud over landskabet, landbruget mener, skal stå som deres bannermærke i fremtiden: »At her dyrker vi ikke landbrug og værner om naturen. Her tjener vi penge ved at plastre det danske landbrugsland til med solceller.«

Direkte til kollegerne

Man noterer sig, at annoncen også er sat i et landbrugsblad. Det er altså også en meddelelse til kollegaerne: Her er fremtiden for jer, der ikke har sans for natur, men nok for penge. Er det også Landbrug & Fødevarers budskab til de unge, der måtte få den ide, at det kunne blive deres livsglæde at dyrke jorden og passe dyrene og levere sunde fødevarer? Hvad siger LandboUngdom dog til sådan en annonce og sådan et budskab?

Hvis det er det budskab, Landbrug & Fødevarer ønsker at markedsføre sig med, så er det da helt færdigt med en forståelse for landbrugserhvervet og dets sans for blivende værdier. Hvor er den annonce dog synd for erhvervet netop i en tid, hvor svære politiske forhandlinger venter.

 

Svar fra L&F

Effektivt Landbrug har bedt L&F om svar på Britta Schall Holbergs (BSH) kritik af annoncen fra 13. februar. Herfra lyder det fra kommunikationsdirektør, Lasse Bastkjær Jensen:

»Jeg er naturligvis ærgerlig over, at BSH ikke kan lide annoncen, men den er altså ikke en reklame for solceller eller opfordring til at sætte dem op eller lade være. Den er en del af en kampagne, »Landbruget er mere end landbruget«, hvor vi sætter spot på alle de arbejdspladser, der følger i halen på landmanden og landbruget. I det konkrete tilfælde er det en elektriker, man ser på billedet.

Der er også annoncer med en svejser og en lastbilchauffør, og på sociale medier sætter vi tal på, hvor mange arbejdspladser, vi egentlig er med til at sikre rundt om i hele landet. Kampagnen skal sætte fokus på, at et velfungerende landbrug er en nøgle til udvikling, liv og vækst i landdistrikterne.

Vi kan se, at der for eksempel i det politiske miljø lyttes til vores budskab om, at landbruget altså yder et væsentligt bidrag til arbejdspladser, som man skal værne om. Jeg er altid klar til en god debat og svarer glad og gerne på spørgsmål om vores kommunikation, og jeg håber, at vi kan stå sammen om budskabet om, hvor vigtigt landbruget er. Jeg kan garantere, at hvis vi hos L&F i fremtiden skulle vælge et billede eller skrive et ord, som måske kan opfattes forkert, så har der været lutter gode hensigter bag: Ønsket om at vise vores omverden alt det gode, vi gør, og hvor stolte alle danskere kan være over at bo i et landbrugsland.«

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også

Nyt indgreb går ud over skattefordele ved udlejning af bolig til nærtstående
Udkantsdanmark – nej, det er det Danmark, vi lever af
Knud Jeppesen: Kæmpe forskel på landfejl og byfejl
Pesticiderne i drikkevandet betyder intet for din sundhed
Stop flæberiet og forlang videnskabelig redelighed