Generationsskifte kræver holdningsændring

Det gælder både for de yngre og de ældre, påpeger landboforeningsbestyrelsesmedlem.

Af Finn Eskelund Andersen, bestyrelsesmedlem, L&F Centrovice

Bedrifterne i dansk landbrug bliver større, og det gør det mere og mere besværligt at sælge og overdrage til yngre landmænd – det, man kalder generationsskifte. I L&F Centrovice tror vi på, at der er behov for en generel holdningsændring. De store bedrifter, som mange har i dag, kan være meget uoverskuelige for unge mennesker at skulle overtage.

Vi kan ikke forvente, at der kommer en ung landmand og køber vores bedrifter på en gang på samme måde, som mange af os overtog dem tidligere. Derfor er vi nødt til at tænke i nye baner. Det kunne eksempelvis være med løbende overtagelser, hvor yngre landmand kan køre parløb, mens bedriften skifter hænder. Der kan også være muligheder i at forpagte noget af bedriften til en yngre landmand. På den måde kan de vise banker og kreditorer, at de har evnerne og den økonomiske sans, det kræver at drive en fornuftig landbrugsvirksomhed.

Selv var jeg 31 år, da jeg købte min gård, og dengang kunne jeg »nøjes« med at låne 5 millioner kroner til overtagelsen. Det kan ikke lade sig gøre mange steder i dag, fordi de fleste bedrifter skal være meget større, før de er rentable.

De generationsskifter, mange står overfor, kræver også en holdningsændring hos den yngre generation af landmænd. Udfordringen er, at mange af de unge ikke føler sig klar til at skulle være selvstændige, og hellere vil arbejde hos andres bedrifter. Det, tror jeg, handler om, at livet som landmand også kan blive ensomt, hvis man står med det hele selv. Men det er heldigvis også muligt at tage del i ejerskabet, og samtidig have gode kollegaer. Vi er bare nødt til at gå ind i arbejdet sammen på tværs af generationer.

Vi tror på, at det gælder om at gøre de unge interesseret i at tage over på opgaven løbende. Vi må sørge for at gøre os interessante, og her har vi som forening og sektor også en stor opgave.

Problematikken med generationsskifte vil bestå, hvis vi holder fast i en gammel forestilling om, at landmanden skal stå med det hele alene. Landbruget i Danmark bør opfattes som en del af fødevareindustrien med virksomheder i stedet for en-mandsprojekter. Dette nye perspektiv er også nødvendig for at understrege, hvilken positiv effekt landbruget har på væksten og velfærdssamfundet.

Læs også