Landmænd taber til krisen med håbløs EU-protektionisme

- Jeg er imod EU-landbrugskommissærens ide om, at vi skal reducere import af landbrugsprodukter under coronakrisen, skriver Asger Christensen.

Af Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet

Krisen rammer nu for alvor fødevaresektorer i flere EU-lande. Derfor har jeg opfordret fødevareminister Mogens Jensen til at komme danske landmænd til undsætning. Mens vi venter på, at ministeren kommer i arbejdstøjet, forsøger jeg at hjælpe i Europa-Parlamentet. 

Vi er nødt til at omprioritere de begrænsede penge, vi har i landbrugsbudgettet, til at hjælpe de sektorer, der er hårdest ramt. Men selv i krisetider må vi sige nej til tiltag, der på længere sigt skader vores vigtige fødevarebranche.

Landbrugskommissær Janusz Wojciechowski ser gerne, at vi lukker os om os selv, men det redder os ikke ud af konsekvenserne fra coronaepidemien, som landmænd i hele EU mærker lige nu. Dét er jeg lodret imod. Lader vi først de enkelte lande beskytte deres egne interesser, ender vi i en værre situation end nu.

Vil skade sektoren

Samhandel med lande uden for EU er vejen til at styrke landbruget og skabe vigtig vækst for vores fødevaresektor. Jeg er imod kommissærens ide om, at vi skal reducere import af landbrugsprodukter under coronakrisen. Det vil skade vores danske landbrugssektor på lang sigt, fordi vi er afhængige af at eksportere fødevarer af høj kvalitet til tredjelande. 

Desværre er det langt fra første gang, at jeg er meget uenig med landbrugskommissær Janusz Wojciechowski – og det bliver heller ikke den sidste. 
I stedet for protektionistiske initiativer skal Kommissionen tillade privat oplagring af okse- og kalvekød. Priserne på kødet er så lav, at vi er nødt til at handle nu. Kommissionen må ikke tøve.

Vi kan ikke vente

Ligeledes skal fødevareminister Mogens Jensen også sørge for at fremrykke udbetalingen af støtte, som Kommissionen allerede har givet mulighed for. Jeg vil også foreslå, at ministeren fritager okse- og kalvekødsproducenter for moms, hvilket han også bør gøre hurtigst muligt.

Vi kan ikke vente til, at danske kødproducenter går nedenom og hjem. Vi producerer noget af det bedste og mest klimavenlige kød i verden, og det skal vi beskytte. Ministeren og landbrugskommissæren skal begge se at få arbejdstøjet på, så vi fortsat i fremtiden kan eksportere kalve- og oksekød af højeste kvalitet til resten af verdenen. 
 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også