bannerPos

- Jeg er rystet over, hvad det er muligt at få lov til i økologien

AF: DEBATINDLÆG

09-07-2020 09:06
Økologer betaler prisen for de konventionelles landbrugspakke, lød det fra Økologisk Landsforening, da regeringen ville stramme udnyttelseskravet til husdyrgødning.

Af  Torben Tornvig Christensen, Tornvigvej 8, 7400 Herning 

Jeg er økolog på tredje år, og må sige: Så hold da op med den klagesang og tal sandt. Med ærlighed kommer man længst, heller ikke økologer kan i længden overleve på løgne.

Som økolog mangler jeg ikke næringsstoffer – selvom jeg ikke bruger et gram af de økologiske næringsstoffer. Jeg bruger konventionel slagtesvinegylle, protamylasse fra konventionel kartoffelavl samt handelsgødning i form af patent kali.

På min bedrift er der 30 procent bælgplanter, som jeg som økolog »selvfølgelig« får fuld N kvote til, hvilket er total grotesk, da de ikke har behov for N. Derfor får bælgplanterne protamylasse og patent kali. Der er sat 24,68 ton konventionel slagtesvinegylle af pr. ha til mine bælgplanter, som jo i stedet kan anvendes på de andre arealer. På den måde har jeg en masse gylle/N til kornmarkerne, samtidig med at der er en god eftervirkning efter bælgplanter.

Jeg har fået dispensation til at bruge konventionel N i form af gylle og protamylasse, da jeg ikke har kunne finde noget økologisk gylle. Så hokuspokus, lyder min markplan på, at der lovligt udbringes 41,66 ton konventionel slagtesvinegylle pr. ha til mit korn, samtidig med jeg har gyllen fra bælgplanterne. På den måde er der også mulighed for fire hektar økologiske kartofler, de siger jo ja tak, til den resterende gylle fra kornet. 

Rystet

Kunne jeg have fået fat i økologisk gylle, ville jeg have haft endnu mere. Det er et unødvendigt overskud – der jo kunne gå i både grundvand og drænvand.

Efter jeg er blevet øko-bonde, er jeg rystet over, hvad det er muligt at få lov til i økologien: Gylle fra konventionelt landbrug, brug af patent kali, brug af havkompost som er fyldt med plastik og pesticid rester, økgro-gødning, der er produceret af konventionelle døde dyr, som er sprøjtet med penicilin, »økologisk biogasgylle« med mindst 40 procent konventionel gylle, og bl.a. pulp, som kommer fra vores kartoffelmelsfabrikker, som kun arbejder med konventionelle kartofler samt protamylasse, også fra konventionel kartoffelproduktion. Der kan være mere, jeg i skrivende stund ikke har fået med.

Jeg skriver dette, som nok kan komme til at skyde mig selv og mine økologiske kollegaer lidt i foden, fordi jeg er træt af at høre på den hetz, der gang på gang overgår vores konventionelle kollegaer, der hjælper os med masse af næringsstoffer og andre ting. Mon forbrugerne ved, hvad de køber? 

Det er de økologiske organisationer, Økologisk Landsforening og L&Fs sektion for økologi, der står bag denne hetz. Det dur ikke - I skulle skamme jer. 

Lad os for en gang skyld få en ærlig debat om økologi – og hvordan vi økologer ikke kan undvære den konventionelle landmand. Så tak, at I kommer ud af busken ØL og L&F, så vi kan få en åben og ærlig debat.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next