Ønsker politikerne overhovedet at se løsningerne?
Politikerne efterlyser løsninger for at nedbringe klimabelastningen. Der er eksisterende løsninger på nitrat-, ammoniak- og lattergasproblemerne fra handelsgødning. Men ifølge skribenten spænder de samme politikere ben for at løse problemerne.
Af Allan Holm Nielsen, Product Manager, ph.d., Flex Fertilizer System ApS, Hvidkærvej 3, 5250 Odense SV
Da jeg for små 5 år siden startede hos Flex Fertilizer System i Odense, og lærte om de produkter jeg nu skulle til at udvikle videre på, var der en oplagt kandidat at starte på: Flex Foliar N18 bladgødninger. For ikke alene var produktet skånsomt og effektivt – det løste også det store hotte emne, politikerne skældte ud på dengang: nitratforurening af vores vandmiljø. Så det skrev vi om – og fortalte om – og forsøgte at gøre til et selling-point.
Men interessen udeblev. Politikerne var måske nok nysgerrige – og det var oplagt at lave et produkt som dette til en undtagelse i den dengang meget lave kvælstof-kvote, så man fremmede miljøvenlig gødskning over den knap så miljøvenlige. Men nej. Intet skete.
Nu står vi her så igen. Og nu er det ikke bare nitratudvaskningen, vi taler om. Nu er det løsningen på Ida Aukens løfte om at nedbringe ammoniak-udledningen fra handelsgødninger, og det er en reduktion af klimabelastningen igennem lattergas-reduktion.
Også gødning til jorden
Denne gang er det ikke kun vores bladgødninger, der løser både nitrat-, ammoniak-, og lattergasproblemet – der er interessante. Det er også gødning til jorden, hvor vores måledata viser en markant lavere ammoniak-udledning end UAN, ammonium-nitrat og urea (selv med urease-inhibitor) og de andre »pH-neutrale« løsninger. Men igen står vi her, og føler vi taler for døve øren. Den tidligere miljø- og fødevareminister har sågar indført en »straf-aktion« på vores typer gødning ved at kræve, at urea-baserede gødninger skal tilsætte urease-inhibitor, som ikke alene vil være stærkt fordyrende, det vil være i direkte modstrid med behovet.
Så nu skal vi i stedet bruge tid og kræfter på at søge om dispensation hos Miljøstyrelsen – og selvom det giver anledning til at dokumentere endnu grundigere, hvad vi kan, så er det reelt spild af penge. Penge, der kunne være brugt på at lave vores produkter endnu bedre i stedet.
Nogle gange kan man blive i tvivl om, om politikerne overhovedet ønsker at løse problemerne? Om de bevidst ignorerer åbenlyse løsninger for at holde gryden i kog og bevare noget at skælde ud på.
Men nu er det i hvert fald sagt og skrevet igen: Der er eksisterende løsninger på nitrat-, ammoniak- og lattergasproblemerne fra handelsgødning. Hvis nogen altså gider høre om det, anerkende det, købe dem og dermed gøre noget ved problemerne.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.