bannerPos

Om madens betydning for dig og for samfundet

Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken.

AF: DEBATINDLÆG

05-04-2020 10:26

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Virkeligheden er med ét slag ændret. Lige nu gælder det om at hjælpe alle de sektorer, der er ramt økonomisk – og at leve og virke i hver sin boble, samtidig med at vi lærer af situationen og stadig tør planlægge fremtiden.

Nu som altid er det vigtigt at have både planer og drømme. Ikke bare drømme om at se venner og familie igen til store sammenkomster, men også drømme for samfundet, hvor vi igen går i teater, til koncerter, rejser og producerer.

Meget er vendt op og ned i denne situation, også for landbruget og fødevaresektoren, der stadig producerer på fuld kraft.

Omvendt verden

Før den nuværende situation blev banker med mange landbrugskunder ofte kategoriseret som truede. Nu lyder der andre toner f.eks. fra Vestjysk Bank: »Landmændene er de bedste erhvervskunder, vi har lige nu. De er med til at holde humøret oppe i banken«, siger adm. direktør Jan Ulsø Madsen til Børsen.

Det er en positiv melding for landbruget midt i en svær tid – men ikke nogen sovepude. Landbruget ved om nogen, hvor hurtigt forholdene kan vende på grund af udefrakommende begivenheder. Og vi ved i landbruget, at selvom der kommer hjælp i større – eller mange gange mindre – omfang (tænk på den såkaldte tørkepakke), er det erhvervet selv, der skal yde en kæmpe indsats for at komme ud af krisen.

Sådan bliver det også med den nuværende krise.

Strategi

Så mens pengene fornuftigt nok lige nu fosser ud af statskassen, og vi alle kan glæde os over, at der er noget at tage af, må vi tænke på strategier fremadrettet. Her er det intensiverede, bæredygtige, klimavenlige, danske landbrug et godt ben at stå på. Det giver råvarer til slagterier og mejerier samt vegetabilske fødevarer til os alle. Det giver penge fra eksporten. Det giver et positivt bidrag i de klimaforhandlinger, der stadig foregår, og hvor det er vigtigt ikke bare at tale reduktion men også om positive bidrag.

Hvor er det dejligt, at Danmark er et landbrugsland – også i denne tid.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?

Nye MF-traktorer

Massey Ferguson har netop lanceret tre nye traktorer i 4700 M-serien, der spænder fra 82 til 100 hk og leveres med Dyna-2-transmission med standard-Powershuttle.
Side 1 af 1851 (37009 artikler)Prev1234567184918501851Next