Landbruget går heller ikke ram forbi

STATSMINISTER METTE FREDERIKSENS planer om en langsom genåbning af samfundet fylder én med tiltrængt håb, men desværre også med lidt forstemmelse. Det er forståeligt, at det er nødvendigt med en kontrolleret genåbning for at undgå en eksplosion i antallet af Covid 19-tilfælde. Men samtidig svæver det stadig i vinden, hvor lang tid krisen vil vare. Kommer der en vaccine til næste år, eller skal vi vente to år til? Eller tre år? Fem år? Der er ingen garantier, for der er ingen, der kan give den.

FORELØBIGT KAN VI for landbrugets vedkommende konstatere, at selv om der nu er planlagt en genåbning af samfundet, så er årets dyrskuer aflyst. Og selvom der igen kommer en dag, hvor folk vil kunne samles i stort antal, er spørgsmålet, om de vil gøre det i fuldt omfang. Vi ændrer adfærd, når vores eller vore kæres helbred er på spil. Det kan potentielt få store konsekvenser for dyrskuerne, messerne, kongresserne og de store møder i landbruget.

SÅ KAN MAN sige, at ovenstående konsekvenser er småting i det store spil, for der er ikke tale om noget, der for alvor kan true det store, brede landbrug på dets levebrød, selvom enkelte landmænd er hårdt ramt. Men enhver fødevareproducent er også nødt til at overveje, hvilke konsekvenser coronakrisen kan få på sigt. Kommer forbrugerne til grundlæggende at ændre adfærd og spise mindre på restaurant, selvom samfundene genåbner? Vil den økonomiske krise sætte gang i deflation (faldende priser)? Vil forbruget af indtjeningsmæssigt interessante fødevarer falde, fordi krisen trækker ud, så nogle af de globale forbrugere får færre penge mellem hænderne end forventet? Vil nogle lande benytte lejligheden til at skrue ned for importen af fødevarer, selv om coronakrisen er ovre? Det er værd at tænke over. Den danske landmand kan i hvert fald ikke sige sig helt fri for, at der nu er kommet flere trusler på banen, der kan sænke hans indkomst – og i værste fald hans levebrød – selvom han er i et erhverv, som producerer livsnødvendige produkter.

SOM SELVSTÆNDIGE erhvervsdrivende kan landmænd selvfølgelig sagtens leve sig ind i, at det er meget værre at drive en frisørsalon, en restaurant eller en virksomhed i oplevelsesindustrien lige nu. Her er der mange, der må dreje nøglen om på grund af coronavirusset. Det er der trods alt ikke udsigt til vil ske for landmændene i samme omfang. Men erhvervet vil blive påvirket negativt. Dermed er det også en påmindelse til politikerne om at værne om dansk landbrugs konkurrencedygtighed i en verden, hvor der på lidt længere sigt kan opstå øget protektionisme, faldende priser og andre ubehageligheder, som kan true det eksportorienterede danske landbrug.

Læs også