høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Tørken giver travlhed på maskinstationen: Hvert et hjørne med græs bliver bjærget

- Fodersituationen kan blive virkelig kritisk for kvægbrugere og hestefolkene, hvis tørken fortsætter, lyder det hos Vantinge Maskinstation, som siden 22. maj har haft alt disponibelt maskineri og mandskab i gang med ensilering og wrapning. Det vurderes, at der har manglet 30-40 procent udbytte i første slæt.

Den voldsomme tørke har for alvor sat sine spor i landskabet. Årets første afgrøde, som bjærges på markerne, er græs til ensilering eller hø. Her, hvor første slæt er skårlagt og enten finsnittet til græsensilage til kvægbruget, presset og wrappet til ensilage eller som hø til hestefoder, opgør ejerne af Vantinge Maskinstation, at udbyttet i første slæt ligger 30-40 procent under et normaludbytte.

- Det er i første og andet slæt, at de store mængder skal hentes til årets foderrationer, og hvis der ikke kommer regn inden længe, bliver andet slæt for alvor ramt, lyder det fra far og søn, Niels Erik Pedersen og Claus Nielsen.

Sammen med deres tre fuldtidsansatte medarbejdere har de siden 22. maj været i gang med græsensileringen for kvægbrugere i området. Men også landmænd og andre med større eller mindre græsarealer er kunder hos den midtfynske maskinstation.

Alle græsarealer i spil

Panikken er udbredt, ikke mindst på de sociale medier, hvor især hestefolk desperat søger efter wrapballer og hø.

Derfor bliver alle tænkelige græsområder og engarealer i år skårlagt og høstet, netop for bedre at kunne imødekomme manglen på ensilage og hø i den kommende sæson.

- Vi kører selv på helt små arealer til en halv hektar, langs åer og i enge. Fordelen ved det tørre forår er, at vi i år kan køre sådanne steder.

- Men, advarer maskinstationsejer Claus Nielsen, man skal trods alt tænke på foderkvaliteten. På sådanne marginaljorde kan der være risiko for ujævnheder og muldvarpeskud og dermed jord i ensilagen. Samtidig skal der også tænkes på økonomien i et sådant foder, da alene presningen og wrapningen beløber sig til 185 kroner pr. balle.

Fra tidlig morgen

Tørken har imidlertid gjort, at ensileringsarbejdet har været nemt her i foråret.

- Vi har kunnet køre alle dage, nærmest fra tidlig morgen, lyder det fra far og søn ved formiddagskaffen i frokoststuen. Anders (en af de tre ansatte, Anders Stjernemose, red.) kørte allerede afsted til et hestestutteri her til morgen klokken seks, hvor det var dugget.

Ønskerne om ensileringen er meget forskellig hos hestefolkene, oplever maskinstationsejerne. Men bedst er det, at tørstofprocenten ligger på omkring 75 procent.

- Når græsset sætter frø, er det ofte, at hesteejerne vil vente på en kraftigere stængel. Derved bliver sukkerindholdet lavere i foderet, siger Claus Nielsen, der tilføjer, at det også kan mindskes ved tidlig slåning af græsset.

- Vi prøver så vidt muligt at tage hensyn til kundeønskerne, men der er ofte mange faktorer, som spiller ind. Det kan eksempelvis være i tør og let jord, hvor græsset visner og afgror meget hurtigt, som vi ser det lige nu. Derved mistes foderværdien.

Blandt de ældste maskinstationer

Vantinge Maskinstation er blandt de ældste på Fyn. Maskinstationen blev stiftet af William Pedersen i 1960 på ejendommen i Vantinge, og i 1988 tog sønnen Niels Erik Pedersen over, efter en anden bror døde som kun 40-årig.

- Det har hele vejen igennem kun været baseret på landbrugsarbejde, siger Claus Nielsen, der som tredje generation overtog halvparten af virksomheden i 2002.

Nielsen-efternavnet har han efter sin mor, da forældrene aldrig nåede at blive gift, forklarer faderen.

Fra Vantinge til Sallinge

Efterhånden blev pladsen i Vantinge for trang for de stadig større landbrugsmaskiner, og derfor har Vantinge Maskinstation siden 2013 haft til huse i de lejede faciliteter på Kirkegyden i Sallinge. Men også firmanavnet uændret er fulgt med.

Ud over hele paletten af maskiner til bjærgning af grovfoder, rådes også over gylleudstyr, majssåmaskine og øvrige landbrugsmaskiner.

- Det eneste, vi ikke har, er en plov og sprøjte, og sidste år solgte vi mejetærskeren, lyder det fra Claus Nielsen, inden en kunde ringer for at aftale presning og wrap senere på dagen.

Helsæd bliver aktuelt

Næste opgaver bliver gylleudbringning på græsmarkerne, enten med nedfælder eller slangeudlægning med SyreN.

- De fleste vil dog nok vente, til vi får den første byge. Effekten er for dårlig lige nu.

Med tørken og udsigten til foderknaphed har Vantinge Maskinstation allerede fået de første bestillinger på helsædsensilering.

- Det bliver aktuelt i år i både hvede og vinterbyg, og vi har også kvægbrugere, som har sået ærter i byg til helsæd, fortæller Claus Nielsen, som derfor er glad for investeringen sidste år i et helsædsskærbord til maskinstationens Krone finsnitter.

Store baller

Nyt til denne høstsæson er en MF 2290 bigballepresser, købt hos Heden Maskinforretning.

- Mange af vores kvægbrugskunder holder nemlig fast i de største baller på 120x130 centimeter.

Endvidere slår Claus Nielsen et slag for en af maskinstationens andre store aktiviteter, nemlig kalkspredning.

- Husk kalken til græsset og de andre marker. Kalkmangel giver problemer med planternes optagelse af næringsstofferne i jorden, lyder rådet fra maskinstationsejerne, der har et kalklager for Kongerslev Kalk.

Vantinge Maskinstation

Grundlagt i 1960 af William Pedersen på ejendommen i Vantinge. Sønnen Niels Erik Pedersen overtog maskinstationen i 1988, og i 2002 kom 3. generation, Claus Nielsen, ind med en halvpart i virksomheden

I 2013 flyttes til de nuværende, lejede lokaler på Kirkegyden 19 i Sallinge

Udover de tre ejere er der tre fuldtidsansatte medarbejdere samt indlejet hjælp af lokale landmænd i højsæsonerne

Arbejdsområdet er landbrugsarbejde, primært høst af grovfoder. Desuden gyllekørsel, halmpresning og kalkspredning som andre hovedaktiviteter

Maskiner til bjærgning af grovfoder

New Holland minibigpresser 80x90 variabel ballelængde

New Holland midibigpresser 90x120 variabel ballelængde

Krone rundballepresser med integreret wrapper 120 variabel diameter

Kuhn butterfly skårlægger 10,5 m

Krone vender 8,80 m

Kuhn rive med en rotor

Krone rive med fire rotorer 12,5

Krone BigX 780 finsnitter (årg. 2020)

Case 721 gummiged

To frakørselsvogne

Læs mere om Høst-Tour

Effektivt Landbrug er endnu en gang landmandens tro følgesvend igennem årets høst. Under konceptet »Høst-Tour« tager vi læseren med rundt i hele landet og dækker årets høst. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også