EU-Kommissionen: Grisekødproduktionen i EU holder sig stabil i 2025
EU-Kommissionens seneste markedsprognose for 2025 forudser en stabil produktion af grisekød i EU, men med et fald i eksporten som følge af konkurrence fra lavprislande som USA, Brasilien og Canada.
EU-Kommissionen har offentliggjort sin nye udgave af »Short-Term Outlook for EU agricultural markets« med fokus på forventede tendenser i 2025, skriver Landbrug & Fødevarer i »Markedsnyt for grisekød«.
Ifølge rapporten ventes EU-produktionen af grisekød at forblive stort set uændret i 2025 med et marginalt fald på 0,4 procent. Samtidig skønnes eksporten af grisekød at falde med 3 procent.
Dette fald i eksporten skal ses i lyset af en stigende eksport i de første fem måneder af 2024, hvor eksporten ud af EU steg med 2 procent sammenlignet med samme periode året før. Det lavere eksportestimat for 2025 begrundes med lavere konkurrenceevne sammenlignet med USA, Brasilien og Canada, hvor prisniveauet ligger lavere end i EU.
Prisniveauet i EU er højere end de nævnte lande, hvilket forventes at presse den europæiske eksport, fremgår det af EU-Kommissionens analyse.
Det samlede forbrug af grisekød i EU vurderes at forblive uændret i 2025, både i absolutte tal og i forbrug per indbygger. Selvforsyningsgraden forventes at falde en smule fra 116 til 115 procent.
Derudover forudser EU-Kommissionen et mindre fald i produktionen af oksekød i 2025 på 1,3 procent. Til gengæld ventes produktionen af fjerkrækød at stige med 1,8 procent.