Importeret kylling vækker bekymring: Resistente bakterier i fremmarch
Den nyeste Danmap-rapport viser, at antibiotikaresistens i E. coli fra importeret kyllingekød er steget med 20 procent, mens forekomsten fortsat er under 5 procent i dansk kyllingekød. Forskere kalder udviklingen bekymrende og understreger behovet for tæt overvågning.

Foto: Colourbox
Den nyeste Danmap-rapport viser, at forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i importeret kyllingekød er steget markant, skriver DTU Fødevareinstituttet.
I 2024 var under 5 procent af bakterierne i dansk kyllingekød resistente, mens andelen i importeret kød steg med 20 procent.
Ifølge forskerne kan stigningen hænge sammen med, at kødet kommer fra andre lande end tidligere år.
- En pludselig stigning i forekomsten af resistens – især over for antibiotika, der er vigtige for behandling af mennesker – vækker altid bekymring. Resultaterne i E. coli fra importeret kyllingekød udgør ikke en direkte sundhedsrisiko, men det er bestemt et fund, der bør følges nøje i den fremtidige Danmap-overvågning, siger seniorforsker Sofia Duarte fra DTU Fødevareinstituttet.
Forskerne har også undersøgt, om de resistente bakterier fra dyr og kød kan være årsag til blodforgiftninger hos mennesker i Danmark. Foreløbig er der ikke fundet klare beviser.