Kina ramt af store regnskader: Må importere hvede

En stor del af Kinas afgrøder er beskadiget af regn, og landet må nu importere hvede fra blandt andet Australien og Frankrig.

Kina har indstillet sig på at importere rekordstore mængder af hvede i år, efter landet er blevet ramt af regnskader. Det skriver Reuters.

Kina er både verdens største hvedeproducent og -forbruger. Landet har købt omkring to millioner ton australsk hvede i oktober med levering fra december, fortæller Reuters’ kilder. Samtidig har landet reserveret omkring 2,5 millioner ton fransk hvede siden december med levering fra december til marts.

Sandsynligvil vil Kinas 2023-import nå op på omkring 12 millioner ton, udtaler to Singapore-baserede forhandlere. Det slår 2022’s importrekord på 9,96 millioner ton, ligesom købsiveren forventes at fortsætte ind i 2024.

- Kina har haft problemer med afgrødekvaliteten i år, og Australien, som er den vigtigste hvedeleverandør til Kina, kommer til at få en meget mindre afgrøde. De køber så meget, som de kan og så tidligt som muligt. Forsyningerne vil i sidste ende blive strammet, især fra Australien, udtaler en Singapore-baseret forhandler, som sælger hvede til Kina, ifølge Reuters.

Første fald i flere år

Kina har udtalt, at udbytterne i hvede er faldet med 0,9 procent i år til 134,5 millioner ton. Det er det første fald i syv år, på trods af at man har udvidet sit areal, efter kraftig regn ramte modent korn i den centrale vækstregion lige før høsten.

Beijing har ikke givet en vurdering af afgrødekvaliteten. Men ifølge skøn fra de to Singapore-handlere og en forhandler i Sydney blev omkring 25 millioner tons eller omkring 20 procent af Kinas høst i år beskadiget af regn. Noget af den regnbeskadigede hvede vil kun være egnet til dyrefoder eller til blanding med importeret hvede af højere kvalitet, før den formales til mel.

Kinas landbrugsminister er ikke vendt tilbage på Reuters forespørgsel om en kommentar. Til gengæld har verdens største svineproducent, kinesiske Muyuan Foods, nyt godt af den regnskadede hvede. Muyuan fortalte investorer fredag, at indkøb af spiret hvede, som opstår, når modne planter bliver våde og ikke længere kan bruges til formaling, bidrog væsentligt til at sænke produktionsomkostningerne.

Læs også