En nedgang i de malaysiske palmeolielagre giver støtte til prisen for rapsfrø her i Europa. Det ser i det hele taget ud til, at olierelaterede afgrøder skal opad i pris i den kommende tid på grundlag af en stigende efterspørgsel efter olierelaterede afgrøder fra blandt andet Kina og Indien.
På den ene side holdes de olierelaterede afgrøder, herunder også den europæiske rapsfrø, nede i pris på baggrund af en lav pris for råolie.
På den anden side strammer forsyningssituationen for olierelaterede afgrøder til, hvilket er en prisstyrkende faktor for sojabønner, palmeolie og rapsfrø.
Vi har længe været klar over, at forsyningssituationen for sojabønner og rapsfrø strammer til, på grund af en produktionsnedgang i indeværende sæson og på grund af en markant stigende efterspørgsel efter især sojabønner fra kinesisk side.
Nu viser det sig også at forsyningssituationen for palmeolie strammer voldsomt til, hvilket er endnu en faktor, der indikerer, at prisen for olierelaterede afgrøder vil stige i den kommende tid, til trods for at prisen for råolie er presset på grund af coronakrisen.
Lager falder 10 procent
Nye tal viser, at det malaysiske lager med palmeolie i oktober måned faldt til det laveste niveau i mere end tre år. Det malaysiske lager med palmolie vurderes til at være på 1,56 millioner tons ved udgangen af oktober måned, hvilket svarer til en nedgang på 10 procent i forhold til, hvad det malaysiske lager med palmeolie lå på ved udgangen af september måned.
Den kraftige nedgang i det malaysiske lager med palmeolie skyldes en periode med store nedbørsmængder, restriktioner i forbindelse med coronavirus og ikke mindst en markant stigning i efterspørgslen efter malaysisk palmeolie fra indisk side.
Forsyningssituationen med malaysisk palmeolie forventes at stramme yderligere til i de kommende måneder på grund af de ugunstige vejrforhold. Selvom der her fra Danmark er langt over til Malaysias palmer og langt over til de amerikanske marker med sojabønner, så er det alligevel godt nyt for europæiske og danske producenter af rapsfrø.
Således betyder den strammere forsyning for palmeolie og soja, at prisen for olierelaterede afgrøder generelt set vil skulle stige.
Rapsprisen bryder igennem
Allerede nu kan vi notere os, at den europæiske rapspris på afgrødebørsen i MATIF reagerer med en forholdsvis kraftig stigning på den nye udmelding om et markant lavere malaysisk lager med palmeolie.
Således er rapsprisen på MATIF gået op fra sidste uges lavpunkt ved 378 euro pr. ton, til en aktuel pris der lyder på godt 400 euro pr. ton. Det svarer til en prisstigning hen over den seneste uge på lige godt 6 procent.
Hvad der også er værd at notere sig ud fra et teknisk perspektiv, så har rapsprisen nu brudt et afgørende modstandsniveau i opadgående retning ved 395 euro pr. ton.
Det betyder, at næste mål nu, som jeg i forvejen forventede, ligger oppe ved de pristoppe, som vi senest så for et år siden, ved 420 euro pr. ton.
Viser gode takter
Der er i det hele taget gode takter at spore for planteavlere på afgrødemarkedet i de her dage. Hvor prisen for rapsfrø har hængt lidt i bremsen, set i forhold til de prisstigninger vi har oplevet på kornmarkedet de seneste måneder, så ser det nu ud til, at det er rapsprisen, der sammen med andre olierelaterede afgrøder skal revanchere i den kommende tid.
Derfor fastholder jeg min anbefaling om, at du som rapsproducent forholder dig afventende med salg.