De store andelsselskaber har en nødplan klar i forhold til hård Brexit, og nu må de hellere få den frisket op, så de er klar til en ny virkelighed den 1. januar, lyder de lidet opmuntrende toner fra John Jensen, chefanalytiker i AgroMarkets.

- Vi finder det mest sandsynligt, at det nye år starter uden en aftale. Men vi tror på, at der efter nytår kommer aftaler på forskellige delelementer, siger han.

- Vores store udfordring her i dansk landbrug er, at EU har andre og større interesser at pleje. Blandt andet inden for teknologi. Så kunsten er ikke kun at få en aftale, men at få en aftale hvor landbruget ikke ofres på andre erhvervs alter. Derfor er den bedste løsning nok, at forhandlingerne stopper nu og genoptages for udvalgte delelementer efter nytår. Vi må håbe, at begge parter kan se lyset i den plan, siger han.

Største kunde

Storbritanniens økonomi svarer til 85 procent af den tyske og er derfor voldsomt interessant for EU. For slet ikke at tale om dansk landbrug. Modsat er EU briternes største samhandelspartner, så englænderne vil næsten skulle begynde fra scratch ved et Brexit. Alligevel er der kun ganske få fremskridt i forhandlingerne.

Men ifølge John Jensen kunne man mandag finde en lille åbning fra briterne. Det drejer sig om grænsen mellem Nordirland og Irland, der efter nytår vil blive tegnet tykt op, da Nordirland bliver i EU.

- Desværre flytter det for lidt i forhold til vores samhandel med briterne. En udtrædelses- og en handelsaftale er to vidt forskellige ting, så vi må skuffede konstatere, at der absolut ingen positive nyheder er i forhold til vores fremtidige handel med landet, siger John Jensen.

- Vi styrer direkte mod en hård Brexit til nytår, for ingen af parterne vil give sig. Måske fordi det ikke vil kunne lade sig gøre, uden de får massiv kritik på hjemmefronten.

aldo

Finans