bannerPos

Markedsnoter: Prisgennembrud på rapsolie

Redaktionen

19-08-2019 16:58

Priserne på rapsolie er gået i vejret i sympati med et fald i rapsproduktionen i EU-landene, men også efter stigende priser på sojaolie og palmeolie på verdensmarkedet, konstaterer Palle Jakobsen fra handelsrådgivningsfirmaet Agrocom.

- Køberne har travlt med at dække deres behov af, imens priserne stadig ligger på et relativt lavt niveau. Afdækningsbølgen er udløst af forventninger om, at EU-landene og Indien øger importen af vegetabilske olier til rekord i dette høstår på grund af skuffende avl af oliefrø i begge lande, skriver handelsrådgiveren, og tilføjer:

- EU var ramt af tørke i efteråret 2018 og Indien var ramt af tørke i maj med det resultat, at arealerne med oliefrø er faldet til et lavt niveau begge steder. Indien og EU er i nævnte rækkefølge verdens førende importnationer ud i vegetabilsk olie.

Dertil kommer en frygt for, at hvis svinepesten i Asien rammer efterspørgslen efter sojaskrå, så vil det reducere denne produktion – og dermed også produktionen af sojaolie, forklarer Palle Jakobsen.

Nord-West-notering stiger

Nord-West-noteringen steg i går med 1 euro til 57,00 euro (462 kroner inklusiv vægtregulering).

Og for 8-kilos grise steg den med 0,60 euro til 37,40 euro.

Det oplyser Danske Svineproducenter.

- Smågrisemarkedet er p.t. i balance, og de fleste europæiske smågrisenoteringer er uændrede. Selvom smågrisemarkedet således virker meget stabilt, er usikkerheden for tiden meget høj. I modsætning til andre år er markedsinteressenterne nemlig ikke enige om, hvorvidt den tyske slagtesvinenotering vil fortsætte med at stige på grund af den stigende efterspørgsel i Asien, eller om den sæsonmæssige nedtur på det tyske slagtesvinemarked snart begynder.

Og da det er markedsinteressenternes forventning til den fremtidige slagtesvinenotering, der bestemmer prisudviklingen på smågrisemarkedet, kan smågrisemarkedet således blive meget volatilt i de kommende uger, vurderer Danske Svineproducenter.

Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer ifølge foreningen, at Nord-West-noteringen i næste uge vil være uændret 57 euro.

Sojabønner holder skansen

Fraværet af kinesisk import af amerikanske sojabønner sætter sit præg på præmierne mellem Nord- og Sydamerika. De amerikanske varer er i øjeblikket verdens billigste og har derfor et godt udgangspunkt for at finde fornyet efterspørgsel, vurderer Jyske Bank i en afgrødekommentar.

- Indtil der er større vished om de amerikanske sojaudbytter bør det på den korte bane holde en hånd under priserne på sojabønne-noteringerne i Chicago, lyder det fra banken.

Udenlandske investorer skal placere milliardbeløb

De lange renter bliver ved med at falde, og det betyder, at det ikke længere er muligt at få et lånetilbud på et 30-årigt 1 procentslån med afdrag.

- Hvis de lange renter fortsætter deres fald, kan det blive fast rente på 0,5 procent i 30 år, der bliver relevant. I så fald er 1 procent 2050 ikke interessant længere, så det er vigtigt at følge udviklingen frem til udgangen af oktober, (hvor der er opsigelsesfrist, red.), skriver AgroMarkets på sin hjemmeside.

Udtrækningen af lange obligationer pr. 30. september sætter rekord med 182 milliarder danske kroner. Det beløb skal genplaceres i starten af oktober, og heraf står udenlandske investorer for mere end en tredjedel, nemlig 67 milliarder kroner.

- Hvad angår de udenlandske investorer er der ingen naturlov, der sikrer, at de udtrukne midler forbliver i dansk realkredit, konstaterer AgroMarkets, og stiller spørgsmålet, om investorerne vil nøjes med 0,5 eller 1 procent i afkast. Foreløbigt køber de udenlandske investorer pænt op i de åbne serier.

Én guldmedalje og 39 sølvmedaljer i Hannover

John Deere løber sammen med Joskin med den eneste guldmedalje, der er uddelt til den kommende Agritechnica-udstilling i november. Danske Samson får sølv for en NPK-sensor.

Afventende stemning på svinemarkeder

Den fornyede fremgang i eksporten af svinekød til Kina har skabt en afventende stemning på de europæiske markeder, lyder det fra Danish Crown. I denne uge er noteringen uændret.

Godt høst-år målt på beredskabet

Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Danske landmænd har generelt haft et godt udbytte og af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Vestjyllands Andel køber op i grovvarefirma

Vestjyllands Andel overtager 75 procent af aktiemajoriteten i grovvareselskabet Adival.

L&F: Der skal flere penge til jordfordeling

Den pulje, som forligspartierne bag tørkepakken er blevet enige om at afsætte til jordfordeling, er en start, men for lille, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Bred kreds af partier er enige om grøn jordfordelingsaftale

En bred politisk aftale mellem regeringen og aftaleparterne bag tørkepakken bliver startskuddet til en grøn multifunktionel jordfordeling. 150 mio. kroner er afsat til, at op til 6.800 hektar landbrugsjord ud fra lokale interesser kan blive omfordelt i lokale multifunktionelle projekter, der for eksempel både understøtter vandmiljø, klima, friluftsliv og drikkevandsbeskyttelse.
Side 1 af 1636 (32717 artikler)Prev1234567163416351636Next