Claas hæver kapaciteten med 30 procent på plukkeborde

De blev præsenteret på Agritechnica 2023, og i årets majshøst er de første Rovio 4-plukkeborde i marken. I forhold til forgængeren har Rovio blandt andet fået nyt design og en stærkere drivlinie.

Med Rovio 4-serien har Claas tilføjet en næste generation af plukkeborde med 6, 8 og 12 rækker til sit udvalg af frontudstyr til Evion, Trion og Lexion. Rovio erstatter de tidligere Corio-plukkeborde, og er blevet fuldstændig omkonstrueret for at opnå op til 30 procent højere kapacitet end sin forgænger.

- De lineære plukkevalser med højere rotationshastighed og konstant gennemløbshastighed sikrer, at kolber plukkes rent uden tab under alle høstforhold. Med kun ubetydelige mængder restafgrøde, der kommer ind i mejetærskeren, reduceres separation og rensning til et minimum, lyder det fra Claas.

Øget overbelastningsbeskyttelse af plukkegearkassen og indføringsvalsen gør det muligt at behandle større afgrødemængder.

Øget kapacitet

De nydesignede spidser med en flad arbejdsvinkel på 17 grader sikrer skånsom afgrødehåndtering selv under vanskelige forhold og i sving, og tillader højere fremkørselshastigheder.

Designet gør også bordet ekstra velegnet til høst af majs, der har lagt sig ned, og sidesnegle kan fås som ekstraudstyr. Afstanden mellem plukkepladerne kan justeres hydraulisk fra førersædet, så de passer til høstforholdene.

De omplacerede, integrerede vandrette snitteknive garanterer præcis, jævn findeling af stængler og blade selv ved høje kørehastigheder. Tungsten-carbid-coatede knive, der er slebet på tre sider, opnår præcis, effektiv snitning med et lavt effektbehov – understøttet af optimalt koordineret indføringskæde, plukkerulle og snittehastigheder.

På FC-modellerne har man reduceret den tid, det tager at klappe bordet sammen med 33 procent. En ny adapter gør det også muligt at montere Rovio-plukkebordet på Jaguar-snittere til høst af kolbemajs.

Automatik reducerer arbejdsbyrden

Med Auto Contour justeres både den tværgående og langsgående bevægelse af frontudstyret til jordkonturerne, der registreres af et følebeslag. Beslaget er nu monteret en række længere inde, og gør det muligt at holde styr på skærebordet selv langs markkanterne. Hydrauliske cylindre på indføringshuset justerer løbende sideværts-nivellering og klippehøjde på basis af informationer fra sensorerne. Den nødvendige klippehøjde kan nemt indstilles i Cebis-terminalen.

Automatisk styring leveres af det integrerede Auto Pilot-system, som ved af centrale sensorer scanner to rækker planter samtidigt og omsætter inputtet til tilsvarende styrebevægelser. Det elektromagnetiske system identificerer og kompenserer for huller i afgrøderne og opererer med rækkebredder på op til 80 cm.

Alle Rovio 4-plukkeborde er udstyret med multikoblinger og automatisk redskabsgenkendelse, inklusive vedligeholdelsestæller og gemte knivbjælkedata såsom endestop, Auto Contour-målværdier og meget mere. Dette reducerer den tid, der kræves til montering og opsætning før brug, til et minimum.

Læs også