»Kattepoter« sikrer skånsom plænepleje

I Rebild Kommune har man gode erfaringer med specialfremstillede dæk, der ved hjælp af et specielt dækmønster i kombination med VF-teknologi fra Alliance muliggør skånsom og komfortabel kørsel på græsarealer selv med en traktor på over fem ton.

Erik Jensen, er chauffør i Rebild Kommune og dagligt tilbringer otte timer i traktoren, har også hæftet sig ved en øget kørekomfort med specialløsningen. - Vi får et meget mindre søjletryk med vores såkaldte kattepoter, der er baseret på VF-dæk fra Alliance, og som kan klare, at man kører med et lavt dæktryk. Det lave tryk kombineret med det specielle dækmønster fra Euroband udviklet til plænepleje giver en stor trædeflade og dermed en meget skånsom kørsel, siger Karsten Strauss Mouritsen, der er indkøber i Rebild Kommune.

Med 60 boldbaner, der skal klippes mindst en gang om ugen og flere andre græsarealer, som skal plejes, var det vigtigt for Rebild Kommune at få noget udstyr med en stor kapacitet. Derfor valgte man at investere i en traktor med en bugseret rotorklipper, som på trods af dens vægt på over fem ton uden problemer kan køre på græsarealer ved hjælp af specialfremstillede græsdæk, der er baseret på VF-dæk fra Alliance.

- Vi får et meget mindre søjletryk med vores såkaldte kattepoter, der er baseret på VF-dæk fra Alliance, og som kan klare, at man kører med et lavt dæktryk. Det lave tryk kombineret med det specielle dækmønster fra Euroband udviklet til plænepleje giver en stor trædeflade og dermed en meget skånsom kørsel, siger Karsten Strauss Mouritsen, der er indkøber i Rebild Kommune.

- Du har også mindre græsudtræk fra banen og ude på vejen, når du kører der, fordi mønstret er så tæt. Desuden splitter vi ikke banerne ad, selvom banerne er blevet bløde og fugtige efter vedvarende regnvejr og vi kører med en traktor, der vejer over fem ton, uddyber han.

En komfortabel arbejdsplads

Erik Jensen, der er chauffør i Rebild Kommune og dagligt tilbringer otte timer i traktoren, har også hæftet sig ved en øget kørekomfort med specialløsningen.

- Der er ingen støj fra dækkene i førerhuset, færre vibrationer og komforten er rigtig god. Jeg kører med et tryk på én bar, hvorimod jeg tidligere med andre dæk kørte med cirka det dobbelte. Så det gør en stor forskel på mange måder, siger Erik Jensen, som indtil videre har kørt cirka 260 timer i traktoren.

Den optimale løsning

Hos PN Maskiner A/S, Rødding, der har leveret løsningen, og som gennem mange år har leveret løsninger til vedligehold af grønne arealer til flere kommuner, har man gennem tiden gjort sig gode erfaringer med de specielle dæk.

- Gennem årene har vi oplevet en stigende interesse for de specialfremstillede kattepoter, som jeg mener er den optimale løsning, når den kombineres med en bugseret rotorklipper. Særligt, når kattepoterne baseres på VF-dæk, hvor du i kraft af det lavere tryk får en meget stor trædeflade. Du får på den måde både komfort med en bedre affjedret traktor under alle kørselsforhold, optimal beskyttelse af græsset og en dækmontering, der ikke behøver være så bred, selvom man kører i en stor traktor og har brug for lavt jordtryk. Desuden har vi også oplevet en meget fin holdbarhed på dækket, fortæller Ejner Lauridsen, der er ansvarlig for salg af materiale til kommuner og golfbaner hos PN Maskiner.

Kattepoterne fremstilles i Danmark hos virksomheden Euroband, der siden 1979 har produceret specialdæk til blandt andet landbrugsmaskiner, entreprenørmaskiner og lastbiler.

Over 20 års erfaring med specialdæk

René Kloster og Hans Erik Nielsen har i over 20 år arbejdet med at levere unikke dækløsninger til traktorer og entreprenørmaskiner hos virksomheden Euroband. Heriblandt de specielle græsdæk til traktorer kaldet »kattepoter«.

Hos Euroband, der er del af dækkoncernen NDI Group, har man siden 1979 fremstillet regummierede dæk i Brørup. René Kloster og Hans Erik Nielsen er produktionsansvarlige for henholdsvis græsdæk og dæk til entreprenørmaskiner. Siden de begyndte i virksomheden for over 20 år siden er mange tusinde specialdæk rullet igennem fabrikken – herunder ikke mindst en unik løsning med græsdæk, udviklet til at sikre skånsom kørsel med tunge maskiner på græsarealer.

Euroband tilbyder knap 20 forskellige dækmønstre og leverer også grovere mønstre, der er specialudviklet til entreprenørmaskiner.

Læs også