Forretning til salg: - Jeg så helst, at en ung mand kunne køre forretningen videre

Efter mange år i spidsen for Granhøj Landbrugsmaskiner på Bornholm har indehaver Jakob Jensen nu sat forretningen til salg.

Jakob Jensen håber, at Granhøj Landbrugsmaskiner kan køre videre som en selvstændig maskinforretning.

Der er blevet længere mellem de selvstændige maskinforretninger på Bornholm, hvor Sivertsen og Røstofte Maskiner senest har overtaget henholdsvis A. P. Hellisen ved Aakirkeby og Nexø Smede- og Maskinværksted.

Der er også udsigt til, at Granhøj Landbrugsmaskiner, der ligger uden for Østermarie, inden alt for længe får ny indehaver.

Den hidtidige indehaver, 71-årige Jakob Jensen, har således sat sin virksomhed til salg. Men den beslutning er ikke sket af nød, oplyser han.

- Vi har en god, stor og stabil kundekreds, fortæller Jakob Jensen og tilføjer:

- I løbet af de seneste fire år har der med enkelte plusser og minusser været cirka 800 kunder hvert år, der har lagt penge i kassen. Og udviklingen har vist, at når nogle kunder er faldet fra, så er andre kommet til.

Begrænset interesse

Spørgsmålet er så bare, hvem der kunne være tiltrukket af at skulle have maskinhandel hos Granhøj Landbrugsmaskiner, der har forhandling af AGCO. Jakob Jensen så gerne, at forretningen bliver ved med at være under selvstændigt ejerskab.

- Senest blev A. P. Hellisen opkøbt af Sivertsen, så det går måske i den anden retning. Men jeg så selvfølgelig helst, at det her kunne køre videre som nu, og jeg så gerne en ung mand så at sige bed på krogen, siger Jakob Jensen med et smil.

Han har fået hjælp af Maskinhandlerforeningen til salget. Men han indrømmer gerne, at interessen sagtens kunne være større.

- Det er en proces, der blev sat i gang for nylig. Men jeg vil da erkende, at mulige købere ikke ligefrem står i kø. Jeg er meget interesseret i, at det bliver ført videre, så er betalingen måske ikke helt så vigtig, siger Jakob Jensen.

- For mig handler det også om, at jeg synes, jeg har en form for forpligtigelse overfor mine dygtige medarbejdere, der har været her længe, nogle af dem i over 30 år, men også overfor de stabile kunder, vi har, siger han videre.

Lang ventetid

Som i mange andre virksomheder har Granhøj Landbrugsmaskiner, der forhandler Fendt, Valtra og Massey-Ferguson, også mærket til manglen på maskiner og maskindele.

- Der er rigtig lange leveringstider. Det gælder blandt andet på traktorer. Man kan ikke bare sådan lige få et tilbud på en traktor, og så have den få måneder senere, fortæller Jakob Jensen og fortsætter:

- Jeg solgte to traktorer i detailsalg i oktober. Den ene er blevet færdigproduceret for ikke så længe siden, og kommer snart. Den anden bliver først produceret i juni. Så det er ikke nemt.

Alligevel tror han på en god fremtid for maskinbranchen og for landbruget. Både generelt, men også på Bornholm.

- Hvis man ser på store aktører i maskinbranchen som AGCO og CHNO, har de lavet massive investeringer, og det ville de nok ikke gøre, hvis de ikke troede på fremtiden, lyder det fra maskinhandleren.

Siden Røstofte Maskiner overtog Nexø Smede- og Maskinværksted og Sivertsen overtog A. P. Hellisen, er der kun to selvstændige maskinforhandlere tilbage på Bornholm. Udover Granhøj er det Bornholms Maskincenter, der forhandler John Deere.

Læs også