Dogwalk: Maskinstationsejer kunne se et behov

Bays Maskinstation tilbyder gyllekørsel med dogwalk – noget, som de mener, gør en stor forskel i græsmarkerne.

Kim Bay Nielsen fra Valsgård ved Hobro kunne se et potentiale i at tilbyde gyllekørsel, hvor der blev taget højde for nænsom kørsel. Det blev starten på egen maskinstation, Bays Maskinstation.

- Jeg var på en anden maskinstation, hvor vi havde sådan et sæt, hvor vi kunne køre dogwalk på græsmarker for at være nænsomme ved dem. Det blev så solgt, og jeg tænkte, at det ikke kunne passe, at der ikke var et marked for det, så derfor købte jeg et sæt selv, fortæller han og fastslår:

- Det er vigtigt, at landmændene får så meget ud af deres marker som muligt. Og sættet her er rigtig godt til græsmarker, og der er ikke rigtigt andre i det her område, der lige gør i den slags.

At maskinen kører i dogwalk, betyder, at hjulene forskydes i forhold til hinanden, så hvert hjul har sit eget spor. På den måde fordeles vægten af køretøjet over en større flade.

Bays Maskinstation har et år på bagen, og for maskinstationsejer Kim Bay Nielsen har grundstenen i virksomheden været at tilbyde noget, som de andre maskinstationer ikke kan.

- Jeg kan mærke, at interessen for det er der, og så snart vi er ude at køre i marken, kan de godt se, at det gør en forskel, siger Kim Bay Nielsen om kunderne, som primært er kvægbrugere.

Maskinerne trak

Kim Bay Nielsen begyndte i sin tid egentlig som landbrugselev, men er siden uddannet jordbrugsmaskinfører.

- Jeg kunne godt mærke, at det var traktorerne, der trak – og jeg begyndte så at køre maskinstation, fortæller Kim Bay Nielsen, der var ansat ved en anden maskinstation i 10 år, inden han startede op som selvstændig.

- Det er det, jeg går op i, fortsætter han.

Geografisk er der ingen begrænsning på, hvor maskinstationen tager opgaver ind.

- Vi kommer over det hele, siger Kim og tilføjer, at der altid er plads til flere kunder.

Han indrømmer, at det kan være svært at være et lille firma.

- Udfordringen er, at vi ikke kan det hele, og nogle kunder synes, at det er lettere kun at ringe et sted hen, påpeger han.

Gyllekørsel fylder en del

Bays Maskinstation gør mest i gylle, møgspredning og lidt i høst.

Maskinparken består udover sættet med traktor og gyllevogn, som kan tilbyde dogwalk blandt andet af en almindelig gyllevogn. Til gyllevognen er der en slangebom og en Bomech-bom.

- Bomech-bommen er især god til den her tørre jord, vi har nu, fortæller Kim Bay Nielsen, der også har en sortjordsnedfælder og græsnedfælder, en møgspreder, mejetærsker samt fire traktorer.

- Jeg tog chancen og startede med dogwalk-køretøjet – så er det andet kommet til senere, uddyber Kim.

Drømmen er at blive større

Endnu er Bays Maskinstation som sagt ikke så stor. Kim har ansat to mand, en fast og en afløser.

- Man skal starte et sted, men vi håber da nok på, at det bliver lidt større, men det er jo ikke til at vide, hvornår det lige bliver, siger Kim Bay Nielsen og tilføjer:

- Men det skal ud at køre det legetøj her.

I de perioder, hvor der ikke har været så meget at lave har han lejet sig selv og de to ansatte ud til eksempelvis andre entreprenører.

- Men jeg drømmer om, at vi primært skal køre med vores egne maskiner, siger Kim Bay Nielsen.

Så snart vi er ude at køre i marken, kan de godt se, at det gør en forskel

Kim Bay Nielsen, Bays Maskinstation

Læs også