Roelæsser forener effektivitet med komfort

Brødrene Jensens Maskinstation fra Tappernøje har til årets roekampagne anskaffet sig en Ropa Maus 6 fra Johs. Mertz.

Maskinen både renser og læsser roerne, og den kan læsse både til højre og venstre efter behov. Foto: Anders Lei Førerkabinen i Ropa Maus 6 har en ekstra klapbar siddeplads, lydisolering og er også udstyret med et køleskab, som kan holde madpakken kold under arbejdet. Foto: Anders Lei

- Maskinen er den eneste af sin slags på dansk jord, siger Brian Jacobsen, der er produktspecialist hos Johs. Mertz A/S. Han taler om den seneste nye roelæssermodel fra Ropa – Ropa Maus 6.

Roelæsseren er anskaffet af Brødrene Jensens Maskinstation fra Tappernøje, der er godt i gang med årets roekampagne.

- Den mest synlige forandring er helt klart, at der er kommet mere plads i kabinen, siger Brian Jacobsen og fortsætter:

- Den nyudviklede panoramakabine giver en god rumfølelse og kan i arbejdstilstand hæves til 5,10 meter. Med flere kameraer med høj opløsning er der på den måde et ekstra godt overblik fra kabinen, når lastbilerne læsses.

Nyt vejesystem

I maskinen har Ropa gentænkt vejesystemet og har taget CAN-bus vejeceller i brug.

- Ropa har fuldstændigt revideret systemet med båndvægten. Der er en ny mekanisk konstruktion, hvor en vejeramme blevet integreret i aflæsserens knækled, siger Brian Jacobsen og fortsætter: 

- To CAN-bus vejeceller giver betydeligt færre ledninger ved aflæsseren, og computeren sidder nu i det beskyttede centrale kontaktskab. Dermed øges driftssikkerheden, og der opnås endnu bedre vejeresultater.

God plads

Han forklarer, at kabinen – i forhold til Maus 5 – er 16 centimeter bredere og 40 centimeter længere. Det er 35 procent mere rum og plads end kabinen på Ropa Maus 5. 

Kabinen er således den største på markedet for roelæssere. Førerkabinen har fået ekstra klapbar siddeplads og har samtidig lydisolering for at sikre optimal komfort. Den er også udstyret med et køleskab, som kan holde madpakken kold under arbejdet.

Gulvvarme og oliefyr til kabine. Motor og hydraulikolie, der selvfølgelig kan fjernstyres online, sikrer en driftsklar og behagelig arbejdsplads. Selv i hård frost.

Stærk kapacitet 

Mange roedyrkere får i dag taget adskillige hektar roer op hver eneste dag. Derfor er det en fordel, at få roerne fjernet på en gang, så man eksempelvis kan nå at få sået en ny afgrøde i marken.

Med en kapacitet på 30 tons på 8 til 10 minutter – svarende til læsning af et lastvognstræk – kan maskinen nå at rense og læsse en enorm mængde på meget kort tid.

Ropa-maskinen kan arbejde sig gennem en op til otte meter bred roekule, alt mens roerne rystes af de brede indføringssnegle og mindre stene knuses og frasorteres. Transportbåndet rækker op til 13 meter ud til højre for maskinen. 

Maskinen kan derudover læsse både til højre og venstre side, afhængigt af arbejdsbetingelserne.

Læs også