Ny entreprenøruddannelse

DM&E har opstart af ny entreprenøruddannelse, hvor målet er at gøre de unge klar til arbejde hos de små og mellemstore entreprenørvirksomheder, der kalder på kvalificeret arbejdskraft.

Unge, der vil have en fremtid med entreprenør- og anlægsopgaver, har nu mulighed for at tage DM&E’s nye entreprenøruddannelse, der giver dem alle de kompetencer, de skal bruge for at løse branchens udfordringer nu og fremover.

Målet med uddannelsen er at gøre de unge klar til arbejde hos de små og mellemstore entreprenørvirksomheder, der kalder på kvalificeret arbejdskraft. Uddannelsen er lavet i samarbejde mellem DM&E og Mercantec, og den dækker både rørlægning, kloakering og maskinføring.

På uddannelsen får de unge faglig viden om alle de opgaver, som en mindre eller mellemstor entreprenørvirksomhed skal kunne håndtere. Det omfatter både rørlægning, kloakering, maskinføring og meget mere. De unge lærer også om lovpligtige krav, kvalitetssikring, økonomi og ledelse.

- Uddannelsen er et seriøst karrierevalg, der kan tiltrække de unge til branchen. Det giver dem mulighed for at forfølge en entreprenør-fokuseret karriere med mange spændende opgaver og udfordringer. Uddannelsen er også praksisnær og projektorienteret, så de unge får en god oplevelse af at arbejde under realistiske forhold, siger Bent Juul Jørgensen, branchedirektør i DM&E på foreningens hjemmeside.

Rørlæggeruddannelse

Rørlæggeruddannelsen indgår i uddannelsens forløb, og det er et vigtigt element, da det betyder, at de unge får de nødvendige kompetencer inden for rørlægning, kloakering, afløbsplaner og afløbssystemer.

- Det er altafgørende, da denne del af uddannelsen er lovpligtig, hvis man skal udføre selvstændigt kloakarbejde for en autoriseret kloakmestervirksomhed, forklarer Bent Juul Jørgensen.

Ud over viden om korrekt rørlægning modtager man også undervisning om afsætning af kvoter, flytning af jord, byggemodning, nivellering, kvalitetssikring med videre. Eleven får også mulighed for at udvikle sine evner til at være effektiv og økonomisk gennem projektopgaver, der forbereder ham eller hende til at blive en fremtidig sjakbajs.

Betjening af maskiner

Maskinførere skal kunne håndtere entreprenørmaskiner, der bliver dyrere og mere avancerede. Og det kræver kompetencer at udføre komplekse graveopgaver med den nyeste teknologi, samtidig med at man sparer brændstof og passer på maskinerne.

Det er også vigtigt at have faglig viden om, hvordan man undgår graveskader, der kan ødelægge kabler og ledninger. Derfor får eleverne på uddannelsen mulighed for at arbejde med forskellige entreprenørmaskiner som for eksempel rendegravere, hydrauliske gravemaskiner, dumpere og andre.

Det vil foregå på Mercantecs uddannelsescenter i Ulfborg nær Holstebro i Vestjylland. Uddannelsen består af seks skoleophold og et afsluttende projekt. Og for at komme i betragtning skal man have en kontrakt med en virksomhed, og så vil der blive lavet en kontrakt mellem skole, elev og virksomhed.

Læs også