Corona sender Agromek til tælling på ubestemt tid

Den danske agroindustris største messe afholdes ikke i MCH Messecenter Herning 19.-22. januar 2021. - Logikken bag beslutningen er nem at få øje på, pointerer udstillere, som nu må afvente situationen.

Agromek er sendt til tælling og afvikles ikke til januar som planlagt.

Årsagen er som så mange andre steder i samfundet corona-pandemien.

- Corona-situationen og de mange usikkerheder betyder, at vi som ansvarlig messearrangør nu udsætter Agromek, siger Sten Andersen, der er formand for Agromek.

Agroindustriens store messe skulle have været afviklet 19.-22. januar 2021 i MCH Messecenter Herning.

Usikkerhed efter ministerudmelding

Beslutningen om en udsættelse kommer efter endnu et corona-pressemøde onsdag, hvor de skærpede restriktioner blev forlænget, og hvor sundhedsministeren ikke stillede lempelser i udsigt i år.

Den udmelding har ifølge Sten Andersen skabt yderligere usikkerhed, og formanden understreger samtidig, at beslutningen om udsættelsen er sket efter mange overvejelser og har været undervejs et stykke tid.

- At udsætte Agromek involverer rigtig mange interessenter – blandt andre messens samarbejdspartnere, de mange udstillere og en lang række faglige aktiviteter. Derfor er vi meget taknemmelige for, at vores beslutning om udsættelsen sker med opbakning fra messekomité, samarbejdspartnere og de udstillere, vi indtil nu har nået at tale med, siger Sten Andersen.

Forståelse hos udstillere

Der er ikke fastsat en ny dato for afvikling af Agromek. Men Sten Andersen understreger, at arbejdet med at finde de nye datoer har højeste prioritet, og derfor fortsættes de mange tætte dialoger i de kommende dage.

Og beslutningerne hos Agromek-ledelsen hilses velkommen i branchen.

- Danish Agro Machinery, som udstiller blandt andet Claas-produkter, bakker 100 procent op om beslutningen om at udsætte Agromek. Vi havde glædet os til Agromek, men med de retningslinjer, der er nu, så er det en ansvarlig og helt rigtig beslutning.

- Agromek har stor betydning for vores danske maskinaktiviteter, og vi har altid benyttet Agromek som platform til at skabe relationer til nye kunder og få en god maskinsnak med nuværende kunder. Men af hensyn til vores kunder, medarbejdere og leverandører så er det en helt korrekt beslutning, ledelsen i MCH og bestyrelsen i Agromek har taget, siger Michael Husfeldt, adm. direktør hos Danish Agro Machinery.

Fornuftig beslutning

Samme toner lyder fra Samson Agrolize A/S:

- Det er en fornuftig beslutning at udsætte Agromek 2021. Agromek er og har altid været en vigtig udstilling for Samson. Efter et forår og en sommer uden udstillinger havde vi virkelig set frem til at præsentere produktnyheder og ikke mindst til at pleje eksisterende og skabe nye gode relationer.

- Men set i lyset af de covid-19-smittetal, vi i øjeblikket oplever, og med de begrænsninger det kommer til at betyde for afholdelsen af Agromek, synes jeg, at det er rettidig omhu at træffe beslutningen nu, inden vi som udstillere for alvor begynder at bruge penge på standen, produktion og klargøring af messemaskiner, siger Henrik Kirketerp-Møller, adm. direktør hos Samson Agrolize A/S.

- Det eneste rigtige

Også hos maskinhandlerforeningen er der opbakning:

- Under de nuværende omstændigheder med mange usikkerheder er det den eneste rigtige beslutning at udsætte Agromek. Agromek er den vigtigste samlende messe for hele maskinhandlerbranchen, og derfor ser jeg også frem til, at vi igen kan komme på Agromek.

- Branchen har brug for et stærkt udstillingsvindue overfor vores mange kunder, og Agromek repræsenterer det ypperste. I de senere år er Agromek også blevet et af de vigtigste elementer i vores rekrutteringsindsats, siger Klaus Nissen, direktør i Dansk Maskinhandlerforening & Maskinleverandørerne.

Stor messe-interesse

Beslutningen om udsættelsen bakkes også op af ejerkredsen bag Agromek, Dansk Agro Industri og Landbrug & Fødevarer. Formanden for Dansk Agro Industri, Jens-Peter Lundgaard, konstaterer, at udsættelsen sker trods stor interesse for at komme på messen.

- Det er i den nuværende situation den helt rigtige beslutning at udsætte Agromek. Samtidig skal vi tage med i det videre arbejde, at der har været stor interesse for at komme på messen, en bred opbakning fra brancherne og derfor et godt salg.

- Udsættelsen sker alene på baggrund af usikkerheden omkring corona-situationen, fastslår Jens-Peter Lundgaard.

En ansvarlig beslutning

Også fra New Holland Danmark møder beslutningen forståelse.

- Fra New Holland Danmarks side har vi stor respekt for og bakker op omkring den beslutning, som Agromek har taget om at udsætte afholdelsen af den næste udstilling. Vi er ikke i tvivl om, at man fra Agromeks side har gjort alt, hvad man kan, for at forberede sig på en udstilling, hvor covid-19 desværre er med som uønsket gæst.

- Set i lyset af udviklingen i smittetallene er det dog en ansvarlig beslutning, at man vælger at udsætte udstillingen, men selvfølgelig ikke nogen nem beslutning. Ser man på, at en række af de andre europæiske udstillinger har valgt at udsætte deres aktiviteter på lignende baggrund, er logikken dog nem at få øje på, siger Thomas Pedersen, marketing manager, New Holland, Denmark & Sweden.

Hos Brøns Group kalder direktør Dan Hamann det er en ansvarlig beslutning, som man bakker 100 procent op om.

- Agromek er traditionelt en messe med stor social kontakt og er samtidig en stor investering, som vi skal have et udbytte af. Det har vi fået hver gang indtil nu, men har da været usikre på udbyttet i januar. Derfor er det i den nuværende situation rettidig omhu at udsætte Agromek allerede nu, siger Dan Hamann.

Ærgerligt men forståeligt

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, kalder udsættelsen for en ærgerlig men forståelig konsekvens af situationen, men ser samtidig positivt på fremtidsudsigterne for Agromek.

- Agromek er særdeles vigtig for dansk landbrug og for de mange interessenter i og omkring branchen både nationalt og internationalt. Den tradition og værdi har vi sammen en forpligtelse til at værne om, og vi skal i fællesskab arbejde for igen at kunne mødes i sundhedsforsvarlige rammer til gavn for handel, netværk og den fortsatte udvikling af landbruget, siger Martin Merrild.

Agromek blev i 2018 besøgt af 40.214 besøgende fra 51 lande og havde 540 udstillere.

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Læs også