Dækbranchen klager over konkurrenceforvridning

Landmænd og andre kunder køber i stigende grad dæk i udlandet og slipper dermed for det danske miljøgebyr.

Det danske miljøgebyr på dæk er i stigende grad et problem for den hjemlige branche. Den arbejder nu hårdere på at få pålagt de udenlandske konkurrenter at opkræve den ekstra betaling til at få genanvendt brugte dæk.

- Flere og flere landmænd er også begyndt at købe dæk i udlandet via webshops på internettet, siger økonomi- og driftsdirektør i A/S Ovethi, Lars Schmidt, som også er bestyrelsesmedlem i Dækspecialisternes Landsforening.

En landmand kan spare 225 kroner pr. traktordæk på at slippe for at betale for gebyret, som udenlandske leverandører ikke opkræver, fordi miljøgebyret udelukkende er en dansk ordning.

Landsforeningen har et lobbyarbejde i gang for at få de danske myndigheder til for eksempel at tage sagen op i EU, så der indføres et miljøgebyr i alle medlemslande. Også andre muligheder for at få pålagt udenlandske firmaer, som sælger dæk til danske kunder, er under overvejelse, oplyser Lars Schmidt.

Han understreger, at foreningen ikke ønsker miljøgebyret herhjemme afskaffet for at opnå konkurrencelighed ad den vej.

- Vi mener, at miljøgebyret til genanvendelse er en god ordning, siger Lars Schmidt.

Uden gebyret kan virksomheder i andre lande sælge dæk billigere på det danske marked, end de danske forhandlere kan. Landsforeningen slår på, at dækpriserne vil kunne sænkes, hvis udenlandske konkurrenter også blev pålagt at opkræve miljøgebyret.

Læs også