Maskiner vist i støvet

400 landmænd fra hele landet overværede fremvisningen af hele Kverneland-programmet på Lundsgaard Gods i går. I dag tager andre 300 maskininteresserede til det store arrangement ved Kerteminde.

- Maskinerne vises her i det rette element, og derfor giver det et meget bedre indtryk af deres kunnen og funktioner.
Sådan lød det i går fra direktøren for Kverneland Group DK, Jørgen Ø. Mortensen, ved »Store Agrodag 2018« på Lundsgaard Gods ved Kerteminde.
Ligesom for to år siden har Kverneland valgt at lade markarrangementet afløse deltagelsen på Agromek-udstillingen i Herning.
- Det er de rigtige kunder, som kommer her, og efter sidste gang fik vi en klar opfordring til at gentage »Store Agrodag«, også fordi vore forhandlere her får en tættere dialog med kunderne, både ved maskinerne og i bussen til og fra Kerteminde, påpeger Jørgen Ø. Mortensen, som ikke afviser, at der igen om to år vil være et lignende arrangement.
- Stedet her er perfekt. Med rigtig gode faciliteter og smukke omgivelser – midt i landet og tæt på vort firma.
 

700 landmænd

Det meget tørre vejr satte naturligvis sine spor på arrangementet ved Kerteminde, der i går havde samlet 400 Kverneland-kunder fra hele landet. Yderligere godt 300 har tilmeldt sig i dag, hvor programmet gentages.
Tilskuerne blev således nærmest indhyllet i støvskyer, da plove og jordbehandlingsredskaber blev vist i aktion på en mark lige ud til Kerteminde Bugt. Desuden byder arrangementet også på fremvisning af græsredskaber, i en mark med vårbyg og vikker, samt præsentation af marksprøjteprogrammet. Sidstnævnte selvsagt kun med vand på grund af godsets økologiske status.
 

Majs med 18 km/t

Blandt nyhederne, som for første gang præsenteres i marken, er en højhastighedsudgave af Kverneland Optima majssåmaskinen.
SX-modellen kan så med en fremdrift på op til 18 kilometer i timen. Den har integreret gødningsplacering, og muligheden for den høje hastighed er skabt ved at erstatte vakuum med lufttryk i cellehjulet, således at kernen trykkes igennem hjulet og sendes også med lufttryk med 70 kilometer i timen ned gennem sårøret.
Majssåmaskinen blev vist i en 8-rækket udgave, men kommer til foråret som 12-rækket.
Også Kverneland iXtrack T3 sprøjten på 2.600 eller 3.200 liter og med bombredder fra 18 til 30 meter havde danmarkspremiere på »Store Agrodag«.
 

Comeback til maskiner

En slags comeback var der til gammelkendte maskiner, som med de ændrede afgrøder og dyrkningsformer har fået en renæssance.
Det gælder en specialsåmaskine til spinat og andet havefrø, som har været produceret på den tyske Accord-fabrik i over 20 år. Den er nu blevet opdateret i Kverneland-regiet, i takt med at disse afgrøder øges på de danske marker.
Også en stubharve med fjedrende tænder blev vist i den tørre jord på Lundsgaard Gods.
- Især i Tyskland har den været anvendt i forbindelse med reduceret jordbehandling, hvor den med sine vibrationer behandler jorden effektivt ned til 18 centimeters dybde. Det er en meget alsidig turboharve, som nu også vinder indpas igen i Danmark, siger den salgsansvarlige for Østdanmark hos Kverneland DK, Troels Pontoppidan.
På Lundsgaard blev den vist i marken som en 5 meters liftudgave, men stubharven med fjedertænder fås op til otte meters arbejdsbredde som bugseret.

 

Læs også