Af planteavlsrådgiverne Daniel R. Damhus og Brian B. Søndergaard, LMO

 

Det er afgørende, at du har indsigt i bedriftens produktionspriser på afgrødeniveau, når du skal træffe de rigtige beslutninger i styringen af markbruget. Og i en tid, hvor økonomien for mange landbrug generelt er under pres, er det vigtigt, at der i størst muligt omfang optimeres for at opnå lønsomhed på marksiden.

Oftest ser vi, at der i sparetider bliver taget fat i de lavthængende frugter, nemlig på stykomkostningerne.

Faktum er dog, at langt den største post i produktionsomkostningerne er maskin- og arbejdsomkostninger. Erfaringer fra tidligere analyser viser, at maskinomkostninger inklusiv arbejde på planteavlsbedrifter udgør omkring 45 procent af de samlede omkostninger, mens de på kvægbrug udgør omkring 55 procent.

 

Producer 30 procent billigere

Omkostningerne til maskiner og arbejde varierer ganske meget fra landmand til landmand, og der er som oftest et stort økonomisk potentiale i at forbedre maskinøkonomien.

En analyse fra 2016 af LMO’s planteavlskunder med over 50 hektar i markplanen viser et spænd i maskin- og arbejdsomkostninger fra 2.300 kroner og op til 7.500 kroner pr. hektar for en produktion med overvejende salgsafgrøder.

Forudsat at alle øvrige omkostninger og udbyttet er ens, svarer det til, at landmanden med de laveste maskinomkostninger producerer kornet 65 kroner eller 30 procent billigere end landmanden med de høje omkostninger ved et udbytte på 80 hektokilo hvede pr. hektar.

Analysen viser også, at der er en sammenhæng mellem maskinomkostninger og indtjeningen. Det viser sig nemlig at indtjeningen, før der er betalt jordleje, stort set altid er negativ, når maskinomkostningerne overstiger 5.000 kroner pr. hektar.

 

Største forbedringspotentiale i planteavlen

På mange bedrifter er man i stand til at nedbringe maskin- og arbejdsomkostninger med mellem 500 og 1.000 kroner pr. hektar uden at gå på kompromis med rettidighed og kvalitet.

Det gør maskinøkonomi til det område, der ofte har det største forbedringspotentiale i planteavlen.

Her er det afgørende for økonomien i markbruget, at maskinparken er tilpasset dyrkningssystemet og mandskabet på den enkelte bedrift. Det ses alt for ofte, at maskinerne ikke udnyttes godt nok, hvilket blandt andet kan skyldes mangel på arbejdskraft, dårlig logistik, uhensigtsmæssigt sædskifte eller en alt for dyr maskinpark i forhold til arealet, der rådes over.

 

Få klarlagt din maskinøkonomi

Stykomkostningerne skal selvfølgelig ikke fredes, for også her er der betydelig variation – typisk mellem 1.500 kroner og 4.500 kroner pr. hektar. Udover forskellige sædskifter skyldes variationen først og fremmest den enkelte landmands jordtype, dyrkningsstrategi, rettidighed i marken og evne til at få indkøbt hjælpemidler så billigt som muligt.

Hvis stykomkostninger ligger i den høje ende, er det afgørende at få klarlagt, hvad der er skyld i dette og igangsætte forbedringstiltag. Høje stykomkostninger skal føre til høje udbytter, og ellers skal de nedbringes!

Der kan være en stor gevinst at hente ved en maskinøkonomisk analyse, da den giver en præcis opgørelse over omkostningerne til de enkelte opgaver i marken. Af resultaterne fremgår det klart hvilke opgaver, der ikke udføres til en konkurrencedygtig pris og dermed kan give anledning til umiddelbare besparelser, for eksempel ved at udlicitere opgaven til maskinstation. Derudover kan der fastlægges en maskinstrategi på længere sigt.

Maskiner