Minister vil ikke give erstatningsgarantier

Fødevareminister Jacob Jensen(V) vil ikke gå i detaljer med, hvornår den endelige model for erstatning til minkavlere, der i efteråret 2020 slog alle deres mink ned, er klar.

De må stadig kigge langt efter deres erstatning. Minkavlerne, der aflivede deres mink i efteråret 2020 som følge af faren for coronasmitte. Det er længe blevet kritiseret fra flere sider, blandt andet af formand for Danske Mink, Louise Simonsen, der i fredagens Effektivt Landbrug langede ud efter den langsommelige sagsbehandling.

Tidligere på måneden erkendte Minksekretariatet, at der kunne få flere uger, inden de sidste af de 25 kalibreringssager, der skal vise vejen mod en endelig erstatning, er afsluttet. 

Men fredag var fødevareminister Jacob Jensen på besøg ved årsmødet i Dansk Minkavlerforening, og her beklagede han forsinkelserne i udregning og udbetaling af erstatninger. Men hvornår det så sker, ville han ikke ud med.

- Al den stund at vi ikke har godkendt den endelige model, så vil jeg heller ikke gå ned i detaljer for tidsplanen. Men det handler om, at vi med den model ser nogle hurtigere udbetalinger – både i forhold til acontoudbetalinger og de endelige udbetalinger, sådan at man kan få sat et punktum. Det handler om at gøre det hurtigere, end det ellers var sket, hvis vi ikke havde intensiveret arbejdet, og det kommer vi til at præsentere om kort tid, siger Jacob Jensen til Jyllands-Posten. 

Problemer i sagsbehandlingen

Der har været flere udfordringer i sagsbehandlingen, har man tidligere forklaret hos Minksekretariatet.

- En af de helt store udfordringer har vist sig at være, at minkavlernes rådgivere i en række prøvesager har sendt ansøgninger om erstatninger ind til Minksekretariatet uden at oplyse, at interessentskabet eller anpartsselskabet i 2020 ikke ejede alle aktiver på minkfarmen, sagde kontorchef Karen Thomsen i en skriftlig kommentar til Effektivt Landbrug forrige uge, og fortsatte:

- Det betyder, at vi ikke kan sende udkast til afgørelser om erstatninger ud til de pågældende minkavlere, før vi i samråd med Kammeradvokaten har afklaret, hvordan vi bedst håndterer den nye problemstilling med interessentskaber eller anpartsselskaber. Problemstillingen gør sig generelt ikke gældende i de tilfælde, hvor der er tale om enkeltmandsvirksomheder, sagde hun.

Læs også