Et skema fra Statens Serum Institut, der skulle have været sendt til 926 minkavlere, blev kun sendt til 2 minkavlere. Nu raser branchen over, at instituttet efterfølgende konstaterer, at det »forgæves« har forsøgt at få minkavlerne til at reagere på skemaet.
Det har været hård kost for de danske minkavlere at kunne læse i medierne, at Statens Serum Institut (SSI) »forgæves har forsøgt at få minkavlerne til at oplyse, hvem der arbejder på minkfarmene« i form af et spørgeskema, SSI påstod at have sendt til 926 minkavlere to gange i juli.
Nu viser det sig, at SSI ikke havde orden i eget penalhus: spørgeskemaet er nemlig kun blevet sendt til to avlere. Resten har intet modtaget, lyder det fra foreningen Danske Minkavlere.
- Man kan undre sig dybt over, at SSI ikke allerede med en ikke-eksisterende svarprocent tjekker deres egne systemer. I stedet sender SSI en overlæge i byen tre måneder efter, at undersøgelsen er afsluttet, med en skarp og uretfærdig kritik af minkavlerne. Hvis undersøgelsen var så vigtig for smitteopsporingen, kunne man have forventet handling fra SSI, men instituttet har siddet på hænderne. Det ryster tilliden til SSI, siger formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen.
Det var Dagbladet Information, som bragte artiklen i lørdagsavisen, og samtidig valgte Dagbladet Information at sende den fejlagtige historie ud via Ritzau som en citathistorie:
»Brian Kristensen er overlæge ved SSI, hvor han er med i en gruppe, der beskæftiger sig med smitten mellem mink og mennesker. Han bekræfter, at der stadig kun er én minkavler, der har indsendt oplysninger om sine ansatte,« lød citatet.
»Vi sendte anmodningen ud to gange, fordi vi var lidt paf over, at kun én havde svaret i første omgang,« siger han. »Men vi kan ikke kræve, at de skal svare.«
Vil have undskyldning
Historien kom efterfølgende i andre medier blandt andet med overskriften: »Minkavlere klapper i over for myndighederne«.
Det medførte en storm af vrede minkavlere, som i den grad følte sig sat i skammekrogen af en offentlig myndighed. Det fik langt om længe SSI til at tjekke, om de overhovedet havde sendt spørgeskemaet ud. Og det havde SSI altså ikke, meddeler Danske Minkavlere.
Danske Minkavlere oplyser, at de vil holde øje med, om SSI følger en rettelse til dørs i alle de medier, som har bragt den fejlagtige historie, som også har været anvendt af politikere. Derudover har Danske Minkavlere bedt SSI undskylde til de minkavlere, som instituttet har udskammet.
L&F i skarp kritik
Praksissen får hårde ord med på vejen fra formand i Landbrug & Fødevarer, Marin Merrild.
- Hvorfor tjekker SSI ikke deres egne systemer, inden de angriber et helt erhverv? Kopenhagen Fur og avlerne har fra dag ét været optagede af at finde de bedste løsninger for at begrænse smitten og sikre, at erhvervet kan komme videre på den anden side, siger formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.
- Minkavlerne og branchen er ekstremt hårdt ramt både økonomisk, men også menneskeligt. At blive hængt ud i medierne foran alle danskere på et fuldstændig uberettiget grundlag er uacceptabelt. Det er topmålet af arrogance, siger han.
Forventer undskyldning
SSI har indtil videre ikke ønsket at melde ud omkring den fejl, som tilsyneladende har betydet, at avlerne aldrig fik tilsendt spørgeskemaet. Men formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, forventer en reaktion.
- Som minimum forventer vi en klokkeklar undskyldning fra SSI til minkavlerene. Samtidig må de medier, som bragte historien, gå kritisk til Statens Serum Institut og spørge, hvad i alverden, der foregår. Ligesom fremtrædende politikere i SF og Enhedslisten bør kigge indad og for én gangs skyld erkende, at også de var for hurtige på aftrækkeren. Myndighederne skal ikke sparke til en branche, der ligger ned. Vi skal håndtere en krise som denne sammen, siger Martin Merrild.
aldo