Mens både statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) tirsdag beklagede forløbet omkring destruktion af alle mink i Danmark, der ikke i alle tilfælde sker med lovmæssig gyldighed, var der øget politisk pres på regeringen både fra oppositionen og Radikale Venstre.
Det var en fejl, at statsministeren beordrede raske mink udenfor sikkerhedszonen i Nordjylland aflivet af hensyn til kampen mod coronavarianten cluster-5 på et pressemøde i sidste uge. Det erkendte statsminister Mette Frederiksen (S) under tirsdagens spørgetime i Folketinget, hvor hun og regeringen kom i betragteligt stormvejr fra oppositionen i minkskandalen.
De radikale krævede en undersøgelse af forløbet omkring hvordan et brev til danske minkavlere ifølge regeringen var tænkt som en opfordring om at slå minkbestande ned, men alligevel 31 gange slog fast, at minkavlere »skal« slå mink ned.
Fødevareministeren erkendte fejl
Tirsdag morgen stillede fødevareminister Mogens Jensen for første gang op til interview efter, at det kom frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve minkene slået ned. Over for TV2 News erkendte han, at ordene på pressemødet ikke havde retmæssig legalitet.
- Vi har begået en fejl. Der er ikke lovhjemmel til at bede minkavlere slå deres mink ned udenfor de zoner, der er lavet. Og det skal vi have hjemmel til, hvis vi skal kræve det. Derfor er det også beklageligt, at der går et brev ud til minkavlerne, hvor det ikke var klart, at der skulle være tale om en opfordring fra regeringens side, sagde Mogens Jensen.
Det kastede omgående skarpe kommentarer af sig fra flere partiledere, som mener, at der er tale om, at Fødevareminsiteren har ændret forklaring. Søndag havde han i en skriftlig kommentar til flere medier påpeget, at det hastede med aflivningerne, og man derfor ikke kunne afvente ny lovgivning. Nye Borgerliges leder Pernille Vermund annoncerede et mistillidsvotum mod hele regeringen for dens håndtering af sagen, mens Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen-Dahl krævede Mogens Jensens afgang på grund af sagen.
- Jeg mener som minimum, at Mogens Jensen (S) må tage sit gode tøj og gå. Statsminister Mette Frederiksen (S) må kræve hans afgang, når han åbent har erkendt, han har brudt loven og har gjort det med åbne øjne. Han har talt usandt i hele forløbet, sagde Thulesen-Dahl.
Efter spørgetimen lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at Mogens Jensens afgang ville » være et godt sted at starte«, da han blev adspurgt om, han mener, at fødevareminsiteren bør gå af.
Kritik fra støttepartier
Også hos to af regeringens støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten var der utilfredshed med forløbet. Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen krævede en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der var sket.
- Lov er lov, og lov skal holdes. Men i den nuværende situation har vi Ikke brug for panik. Derfor har vi brug for at få alle fakta frem i sagen. Hvem vidste hvad hvornår, og hvordan er det her foregået. Så det kommer vi til at bede om. Men der er da ingen tvivl om, at det her er dybt alvorligt, sagde Sofie Carsten Nielsen.
Hun ville ikke udelukkes, at det ikke er nok med en beklagelse fra fødevareministeren i sagen. Hos Enhedslisten lød det tirsdag fra fødevareordfører Pelle Hvelplund, at det så sort ud for ministeren.
- Hvis man skal vælte en minister, som skal man sikre sig, at man har det tilstrækkelige grundlag at gøre det på. Men det er klart, at hvis man sidder alvorlige advarsler overhørig og ikke handler på dem, ja så får det konsekvenser for en minister. Det vil det gøre uanset hvilken farve en minister har, siger han til DR Nyheder.
Statsministeren beklagede også
Mens Mogens Jensen beklagede forløbet under henvisning til at han ikke vidste, at indstruksen om at aflive alle danske mink var lovstridig, og det samme gjorde statsminister Mette Frederiksen under tirsdagens spørgetime i folketingssalen.Her lovede hun en tilbundsgående redegørelse fra fødevareministeren. Selv forklarer hun, at hun søndag blev opmærksom på, at der manglede lovhjemmel til kravet. Først tirsdag blev minkavlerne i et brev fra Fødevarestyrelsen officielt gjort opmærksom, at der ikke er lovhjemmel til at kræve mink aflivet uden for smittezonerne.
- Jeg skal beklage forløbet omkring lovhjemmel overfor Folketinget, men også overfor minkavlerne. Det har Fødevareministeren også gjort her til morgen. Selv om der er travlt, siger det sig selv, at der skal være fuldstændig klart hvad der kræver ny lovgivning. Det har der ikke været, og det vil jeg gerne beklage. Fødevareministeren vil nu redegøre grundigt for forløbet overfor Folketinget, sagde Mette Frederiksen og takkede samtidig minkavlerne for »den utrolige ansvarlige måde I tager det her på«.
Til pressemødet efter spørgetimen blev Mette Frederiksen adspurgt, om hun stadigvæk har tillid til Mogens Jensen.
- Jeg har tillid til regeringens ministre, men det her forløb, kræver en redegørelse, sagde statsministeren.
V: Grundlovsstridigt
Under spørgetimen langede Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen voldsomt ud efter regeringen for den måde, forløbet var blevet håndteret på.
- Statministeren beklager at statsminiteren udstedte en ulovlig ordre om at raske minkbesætninger i Danmark skulle slåes ned. En ordre som man ikke havde lovhjemmel til eller erstatning på plads til eller ville besluytningsgrundlaget frem for. Jeg synes det er ret rystende, at man omgåes Danmarks riges grundlov så lemfældigt, som det er tilfældet her. Det er rystende, at der ikke er en større grundighed når det her handler om menneskers livsværk. Det handler om familer, der får taget alt fra sig og ser deres verden styrte i grus. Vi har set store stærke voksne mænd står og græde på tv over at deres livsværk smuldrer. Vi har ikke set regeringen svare på, hvad der ligger bag. Regeringen ville ikke stille op, lød det fra Venstre-formanden.
Han konstaterede, at fødevareministeren havde kommet med tre-fire forklaringer på regeringens handlinger på området, og spurgte så statsministeren efter, hvornår statsministeren vidste, at den ordre hun havde givet onsdag, var ulovlig, hvortil Mette Frederiksen gentog, at man ikke var klar over, at ordren var ulovlig, da man afholdte det pressemøde, der dannede rammen for ordren om at aflive mink.
- Det er klart at der skete en fejl. Det bliver statsminiteren gjort opmærksom på i weekenden. Det var en fejl, og en beklagelig fejl, lød det fra statsministeren.
Fra Jakob Ellemann-Jensen lød det:
- Når statsministeren har givet en ulovlig ordre, så skal hun også vedstå sig ansvaret. Alt andet er ynkeligt.
henning@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 66
Fødevarestyrelsen undskylder
Skandalen om aflivning af alle danske mink har nu fået Fødevarestyrelsens veterinærdirektør Hanne Larsen til at sende et brev ud til alle danske minkavlere. I brevet beklager hun den manglende præcisering af myndighedernes strategi på området. Brevet blev afsendt tirsdag.
- Fødevarestyrelsen beklager meget, at det i brevet (brev nummer et fra sidste uge, red.) ikke fremgik, at der for raske minkfarme, der befinder sig længere væk end 7,8 km fra en smittet besætning, var tale om en opfordring til aflivning hurtigst muligt af hensyn til folkesundheden, skriver Hanne Larsen i brevet og fortsætter:
- Regeringen har meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Det er vigtigt, at aflivningen foregår hurtigst muligt. Regeringen er derfor i fuld gang med at etablere de nødvendige hjemler til at påbyde aflivning uden for zonerne, til at udbetale de besluttede tempobonusser samt yde erstatning og kompensation til de berørte minkavlere.
Beklagelsen kommer, efter at Fødevarestyrelsen i sin oprindelige henvendelse til minkavlere skrev, at avlerne »skal« aflive mink 31 gange.