Rørt statsminister besøgte sydjysk minkavler

Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne ikke holde tårerne tilbage under hverken kaffebesøg og efterfølgende pressemøde torsdag hos minkavler Peter Hindbo i Jordrup ved Kolding. Statsministeren står dog fast på, at beslutningen om aflivning af alle mink var den rigtige.

Statsminister Mette Frederiksen holdt et kort pressemøde torsdag i forbindelse med besøget hos minkavler Peter Hindbo ved Jordrup nær Kolding. Foto: John Ankersen
Statsminister Mette Frederiksen holdt et kort pressemøde torsdag i forbindelse med besøget hos minkavler Peter Hindbo ved Jordrup nær Kolding. Foto: John Ankersen

Under et større presseopbud og politiet på sidelinjen besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag for første gang en minkavler og så en minkfarm – vel at mærke en tom og stille én af slagsen.

Eneste lyd var fra de store udendørs frysecontainere, hvor minkavler Peter Hindbo ved Jordrup nær Kolding opbevarer de sidste af sine nu aflivede mink, der senere skal pelses.

Og det var også ved dem og porten indtil en af de mange tomme minkhaller, at statsminister Mette Frederiksen efter et privat timelangt møde med minkavleren og formand for de danske minkavlere, Tage Pedersen - og en rundvisning på bedriften - holdt et kort pressemøde.

Hér lagde hun ikke skjul på, at snakken med Peter Hindbo og hans familie havde gjort et både stort og følelsesladet indtryk, men samtidig slog statsministeren fast, at det ikke havde ændret ved hendes grundlæggende holdning og beslutning om at få aflivet alle mink i Danmark:

- Det har været et ekstremt hårdt forløb, og det har gjort et stærkt indtryk på mig, lød det fra Mette Frederiksen.

Afviser lovbrud

På spørgsmålet om, hvorvidt det kunne have fået et andet forløb, hvis hun tidligere havde været ude og besøge og se en minkfarm, og om hun stadig afviser et grundlovsbrud, blev svaret lidt mere åbent:

-  Der er forskel på politik og jura. Og der er ikke tale om grundlovsbrud.

Statsmisteren afviste også, at besøget ville få nogen betydning for hendes syn og vurdering i forhold til den kompensation, som hun mener, minkavlerne skal have.

-  Nej, det gør det ikke. Det vigtigste lige nu er, at vi skal have minkavlerne godt videre. De skal have kompensation, fastslog Mette Frederiksen, men understregede samtidig, at der er igangværende politiske forhandlinger, der er i gang lige nu.

Mette Frederiksen understregede, at minkavlerne har været helt uden skyld i forløbet, og undskyldte forløbet. Samtidig ville hun ikke oplyse, hvorvidt hun mener kompensation betyder fuld kompensation.

Vigtigt besøg

Under pressemødet blev der spurgt ind til, hvad det egentlige formål var med at besøge en minkavler i den givne situation, hvor alle mink er aflivet, og spørgsmålet om minkavlernes og minproduktion i Danmark er uafklaret.

- Det er vigtigt, at vi politikere står til rådighed. Også fordi min sympati hele tiden har været med minkavlerne. Vi oplever også en stor sympati blandt danskerne for minkavlerne.

Omkring selve besøget hos Peter Hindbo og hans familie, fortalte Mette Frederiksen, at hun havde imødekommet et ønske fra ham:

- Peter synes, jeg skulle sige undskyld, og det har jeg gjort, sagde Mette Frederiksen. 

Købt eller solgt?

For minkavler Peter Hindbo var gårsdagens statsministerbesøg, ifølge ham selv, en fin nok oplevelse.

- Jeg føler, at statsministeren har fået en forståelse for minkavlen på den lange bane. Jeg håber på, at der kommer en aftale – lige nu ved vi ikke, om vi er købt eller solgt, lød det fra Peter Hindbo, der købte gården i 1985 og startede med minkavl i 1988. En minkproduktion, der samtidig stod foran et generationsskifte mod sønnen Andreas.

john@landbrugsyd.dk
telefon +45 21 25 19 68

Læs også

V-ordfører: Regeringen spillede ud med 3,8 milliarder til minkavlerne
Lange udsigter til tempobonus for minkavlerne
Medie: Minklukninger koster kommune dyrt
Vestager afviser EU-forklaring om minkkompensation
Udspil: 15-17 milliarder på bordet til minkavlerne
Minkavler dybt chokeret over myndigheder