Landboformænd vil stoppe lempelige regler for staten

Kritik af måden, som Naturstyrelsen har holdt kvæg på i Mols Bjerge, må få miljøministeren til at revidere i lovforslaget, som blandt andet vil lempe reglerne for, hvordan staten i fremtiden holder dyr i de kommende Naturnationalparker, mener to landboformænd.

I denne uge har Naturstyrelsen Kronjylland fået hård kritik af måde de passer deres dyrehold i Mols Bjerge. En dyrelægerapport viser, at Naturstyrelsens kvæg, der står i området som led i naturpleje, er udsultet og har måttet spise giftige planter og gnavet bark af træerne. Det er TV2 Østjylland, der har bragt rapporten frem i lyset.

Ifølge TV-stationen lyder det, at rapporten er udarbejdet af Kvægdyrlægerne Djursland for perioden fra november sidste år til og med februar i år. Dyrlægen noterer blandt andet:

- Der var tydelige tandmærker i barken, hvor kvæget har forsøgt at æde. Visse træer havde fået afgnavet barken op i to meters højde. (..) I mine år som dyrlæge har jeg aldrig set lignende, står der i rapporten. 

Derudover har kvæget kastet sig over den for kvæg giftige plante gyvel. 

Revidér lovforslag

Rapporten har nu også fået de to landboforeningsformænd, Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening og Christian G. Jensen, formand for Landboforeningen Kronjylland, til at gå sammen om at skrive et åbent brev til Miljøminister Lea Wermelin (S).

De mener, at hun bør revurdere det lovforslag om »Etablering af naturnationalparker«, som netop har været i høring. Et lovforslag, hvor staten ønsker at ændre reglerne i dyrevelfærdsloven, så de udsatte kreaturer kan leve i Naturnationalparkerne hele året og leve mere vildt, uden at de skal tilskudsfodres og tilses dagligt.

De to formænd frygter, at billederne af misrøgtede kreaturer vil sprede sig til hele landet, hvis lovforslaget går igennem, da der allerede er udsigt til etablering af de planlagte Naturnationalparker i Fussingø og Gribskov, og derefter yderligere 11 Naturnationalparker.

Bliver aldrig vilde

- Det set-up, som I lægger op til i lovforslaget, kan vi som landmænd slet ikke forholde os til. Vi sætter en stor ære i at passe vores dyr og sørge for, at de har det godt. Vi har svært ved at se, hvorfor der skal lempes på reglerne, når det er Staten, der holder dyr. Vi mener, at vi alle har en pligt til at passe ordentligt på vores dyr – det gælder også, når det er Staten, der har ansvaret, skriver de to formænd i det åbne brev.

Her lyder det, at de mener, at dyrene skal fodres og tilses.

- Dyrene bliver aldrig »vilde« kreaturer, når de er på et indhegnet areal, hvor de aldrig får helt fri bevægelighed og mulighed for at søge føde, lyder det fra Hans Gæmelke og Christian G. Jensen.

Er opmærksomme

Tidligere i denne uge lød det fra Naturstyrelsen Kronjylland, der har ansvaret for kvægene ved Mols Bjerge, at de er opmærksomme på problematikken.

Peter Brostrøm, der er skovrider for Naturstyrelsen Kronjylland, siger til TV2 Østjylland, at man vil tage en dialog med dyrlægen om, »hvad der kan være en fælles læring af det her«.

Læs også

Millioner til nye minivådområder
Regeringen vil skabe naturjobs
L&F afviser, at udtagning af omdriftsjord vil være næsten gratis
Dyrevelfærd: Hyr en landmand til den vilde natur
Mange er ikke opmærksomme på §3-grænserne
Husdyravlere kan få bedre vilkår overfor ulve