Græsningsforening for natur, dyr og mennesker
Det er rent ”win-win” at etablere et græsningsprojekt. Det viser et sådant projekt på Alslev Marsk i det sydvestjyske, hvor 14 lodsejere er gået sammen i et græsningsprojekt under Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet.
En græsningsforening giver rigtig god mening både for natur, dyr og mennesker. Det viser erfaringerne fra et projekt ved Alslev Marsk i det sydvestjyske, hvor 14 lodsejere deltager i et græsningsprojekt, hvor i alt 80 hektar landbrugsjord er lagt ud som græsning som det ene af to fælles projekter på i alt 150 hektar.
Forleden var bestyrelsen i Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet på besøg hos projektet i forbindelse med en generalforsamling, for at se hvordan det er gået indtil nu.
Og det giver god mening at foretage lavbundsskrab af jord og lave grøfter med brede profiler og flade overløb, så man får våde arealer med små åbne vandflader, og hvor kvæg sørger for afgræsning. Resultatet bliver ny og rig natur, hvor både dyr og planter trives.
Sammen med cirka 300 hektar yderligere fordelt på især Mandø og Fanø er det græsningsforeningens mål at forsøge at opfylde bekendtgørelsen i Nationalpark Vadehavets ønsker om mere og bedre afgræsning og høslæt i området omkring Vadehavet.
Hos Græsningsforeningen Nationalpark Vadehavet ser man gerne endnu flere lodsejere gå i gang med lignende projekter, og man har fra foreningen masser af viden at dele ud af. Samtidig kan alle med interesse for græsning i Nationalpark Vadehavet blive medlemmer af foreningen.