Sådan bliver man biavler

Flere og flere danskere er hoppet i biavlerbeklædningen og ser med større og større glæde til biernes indtræden i deres haver.

Nu er det ikke længere skrækindjagende at få besøg af de summende insekter – snarere tværtimod.

Over 5000 har meldt sig ind i Danmarks Biavlerforening, hvilket er det højeste medlemstal nogensinde.

Det er altså et faktum, at danskerne er betagede af bierne på en måde, der dog kræver mere end bare fascination. For hvis man skal lykkes som biavler, er der et par ting, man skal anskaffe sig, og bifoder og bistade er blandt de vigtigste remedier.

Der er imidlertid mange andre ting, du skal overveje og anskaffe dig helt konkret for at få succes som biavler. For at honningen skal komme i hus, bør man først og fremmest overveje, hvorvidt man har et passende sted i haven, som kan danne ramme om en bolig for bierne – dvs. bistadet.

Derudover kan man med fordel kontakte sin lokale biavler- eller bimaterielforening for at få hjælp til udvælgelsen af den rette bifamilie – det er et must, at bierne er fredelige, og det kan nogle gange være svært at vurdere som helt grøn i feltet.

Udstyret skal være i orden

Succes fordrer udstyr, og man bør blandt andet anskaffe sig følgende, når man starter som biavler: - Bifoder, - Beklædning – heldragt, jakke eller hat med slør, - Bistade, - Udstyr til behandling af honningen

Inden man sætter sit nyindkøbte bistade ud og tager hul på biavlereventyret, bør man som minimum orientere sig i de forskellige typer bifoder, der findes derude.

Man kan eksempelvis få bifoder, der er tilpasset forskellige årstider såsom forårsfodring. Pakningen af bifoderet er heller ikke lige meget – man kan f.eks. få sirup leveret i spande, som kan vendes på hovedet, så foderet kan flyde ud til bierne.

Læs også