Antons kom-bi blanding hjælper biodiversiteten

Anton Pedersen er igen klar til at så blomsterstriber rundt om på Sjælland, og det er blandt andet med en ny kom-bi blanding.

- Vi har et mål om at få lov til at så 1.000 hektar til med blomster, fortæller Anton Pedersen.

For et par år siden fik dengang 17-årige Anton Pedersen en idé, der siden har spiret – helt bogstaveligt. Anton Pedersen, der bor ved Store Merløse på Midtsjælland, begyndte at så blomsterstriber rundt om på Sjælland, og det gør han stadig. Til stor glæde for både mennesker og dyr.

Anton Pedersen har oplevet overvældende interesse, og han har, sammen med sin far, Rasmus Pedersen, også indgået et samarbejde med både Brdr. Ewers og DSV Frø. Resultatet er blandt andet en special fire procent brak, som hedder »Antons kom-bi blanding«.

- Vi har lavet et samarbejde, hvor DSV Frø har sammensat en god flerårig frøblanding, som giver god nektar og føde for bierne samt andre insekter. Den er derudover også perfekt til blandt andet agerhøns og fasankyllinger, da der vil være masser af frø til dem, når blomsterne er afblomstret, fortæller Anton Pedersen.

- Vi har, tilføjer den unge midtsjællænder, et mål om at få lov til at så 1.000 hektar til med blomster, og i år har vi arealerne på grund af de fire procent at boltre os på.

- De andre år har vi taget jord væk fra afgrøder, men det skal vi ikke i år, og det er megafedt, for vi skal jo også producere fødevarer, lyder det med et smil fra Anton Pedersen, der også håber, at landmændene vil være med til at producere foder til bierne og vildtet.

Kort tidsfrist

- Vi har en kort tidsfrist, så vi håber, at landmændene hurtigt vil melde sig til, så vi kan få bestilt frøene og er klar til at så, når vejret og jorden er til det. Vi er i hvert fald klar til at køre i døgndrift i april, fortæller Anton Pedersen og oplyser, at takket være samarbejdet med Brdr. Ewers tilbydes blomstersåning til en hektarpris på 1.200 kroner inkl. frø.

- Det viser bare, at Brdr. Ewers også godt vil hjælpe biodiversiteten, og det er vi megaglade for. Og hvis landmændene samler lidt hektar sammen med naboen, er prisen inkl. transport til markerne, meddeler den sjællandske teenager.

- Det skal nævnes, at de 1.200 kroner er for den store såmaskine, og for at frøene skal have den bedste start, er det en fordel, at jorden er sort, når vi kommer og sår frøene. DSV Frø har lavet blandingen ud fra, at der skal sås 10 kg ud pr. hektar, forklarer Anton Pedersen og tilføjer:

- Vi kører også med den lille såmaskine på 1,25 meter i bredden og laver striber langs vejene, i haver og industri mm., men der er vi nede i en kvadratmeterpris, som svinger fra 5-15 kroner – afhængig af hvilken frøblanding, man vil have, og om der er fræset foran, når vi kommer, eller vi skal gøre det.

Læs også