Landmand modtager legat for grøn indsats

Bornholmsk landmand har modtaget Edvard og Ane Agerholms Legat for øget biodiversitet og klimaindsats.

Hans Verner Kofod Hansen fra landbruget Skovvang i Østermarie på Bornholm har modtaget Edvard og Ane Agerholms Legat på 25.000 kroner for sit arbejde med biodiversitet og klimaindsats. Det skriver Hedeselskabet i en pressemeddelelse.

Hans Verner Kofod Hansen har længe foretaget eksperimenter med reduceret jordbearbejdning og pløjefri dyrkning. Dette med formålet at få en mere sund og frugtbar jord i et konventionelt landbrug. Samtidig opbygges der kulstof i jorden, og risikoen for jorderosion ved nedbør reduceres.

Landmanden driver 125 hektar landbrugsjord og derudover skov. I knap tre årtier har han haft mælkeproduktion med 150 jerseykøer.

Nu er køerne solgt, og han vil koncentrere sig om planteavl og fedekvæg. Gennem hele sit virke har han prøvet de traditionelle driftsmetoder af. Jorden har derfor været drevet pløjefrit i 25 år, og i de seneste fire år har han gjort brug af conservation agriculture.

Projektet »fremme af agerlandets fugle« har han også deltaget i, hvor han især har fokuseret på lærker, viber og agerhøns.

Legatet uddeles til flittige og dygtige bønder, som allerede har gjort en forskel. Det kan være med særligt fokus på biodiversitet, nye dyrkningsmetoder, initiativer på ejendommen, særlige klimaindsatser eller en målrettet indsats for at videreudvikle et for Danmarks traditionsbundet erhverv.

Læs også