Den mentale sundhed er lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan er ikke i tvivl: Naturen

og smukke omgivelser gør folk gladere. Det er som medicin

for os.

- Et lille skovstykke på blot 500 eller 1.000 kvadratmeter kan have stor effekt, påpeger Søren Paludan. - Troldnød, eller Hammemelis Den blomstrer midt i februar hører til i enhver have, mener Søren Paludan

Parken eller haven skal tilrettelægges, så vi ønsker at bruge den og trives, når vi er der eller kigger på den. Det virker meget enkelt, men der er flere faktorer, man – med stor fordel – skal være opmærksom på.

- Typisk skal den, hvis den har en vis størrelse, også anlægges, så den er rationel at drive. De færreste har råd til en fuldtidsgartner. Og skal man selv passe den, er det typisk et ønske, at det ikke må være for tidskrævende, fortæller Søren Paludan, indehaver af Paludan Landskabskonsulent.

Han oplyser i den sammenhæng, at man sagtens kan anlægge en park med spændende træer, kønne buskgrupper og større græsflader eventuelt med flere rum, uden at plejen behøver at tage for meget tid.

- Tingene skal tilrettelægges, så de er enkle at vedligeholde. I relation til græsplænen er det måske et spørgsmål om at købe en lidt større græsklipper.

Vigtige rammer for haven

- Kønne og blomstrende buske anlagt i de rette grupperinger er vigtige rammer for haven. Det kan være et område med rododendron under nogle gamle ege som blomstrer flot i maj, foreslår Søren Paludan og tilføjer:

- En gruppe med dronningebusk, Kolkwitzia, med et kæmpe blomsterflor af små lyserøde trompetagtige blomster i juni og andre buske, der følger med blomster senere. Bede med blomstrende buske bør underplantes med bunddække planter, eksempelvis hosta, så vi undgår bar jord og ukrudt.

- I vintermånederne findes der også blomstrende buske – troldnød, med sine fantastiske små gule blomster og Kejserbusk, med hvidlige blomster fra december til februar, lyder det fra landskabskonsulenten.

Placering er afgørende

Søren Paludan oplyser videre, at løgplanter i stor skala er med til give liv blomstring og storslået indtryk fra det tidlige forår.

- Påskeliljer og krokus er robuste, og der skal bruges store mængder, gerne 10.000 i en park på 5.000 kvadratmeter. Den enkle model er at lægge løgene, inden plænen sås om efteråret. Krokus kommer gerne i marts efterfulgt af påskeliljer to uger senere, derfor kan de lægges sammen.

Valget af træer og deres placering er afgørende. En flot, stor hængepil kan være imponerende det ene sted og malplaceret det andet sted.

Ægte kastanje, tulipantræ og ginko er blot eksempler på træer, der passer i mange større haver.

- Gamle træer skal der værnes om – ikke mindst egetræer. Nåletræet må man heller ikke glemme. Sequadendron (kæmpe fyr), der er verdens største træ og kommer fra Californien, er en pryd i enhver større have. Eventuelt kan der plantes en gruppe af dem, forklarer Søren Paludan.

Brug for enøjenåbner

Grænser haven op til en lille lystskov fås en yderligere dimension. Et lille skovstykke på blot 500 eller 1.000 kvadratmeter kan have stor effekt. Et større skovstykke på to hektar, som man kan opnå tilskud til, giver flere muligheder.

- Det kan være et anlæg med snoede græsspor, små lysninger og spændende bevoksninger. Den nuværende skovrejsningsordning synger på sidste vers, så grib chancen, ordningen forsvinder muligvis helt, fortæller Søren Paludan.

Han oplever ofte, hvordan folk har vænnet os til de rammer, der er, og måske har brug for en øjenåbner.

- Oprydning, flotte udsyn over markerne, fritstilling af smukke gamle træer og løgplanter i tusindvis kan være en fantastisk ny ramme.

Naturen og smukke omgivelser er som medicin for os – vi bliver gladere. Den mentale sundhed er lige uden for døren.

Læs også