Naturplejer efterlyser politisk vilje til at forbedre naturplejen yderligere
Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat flere penge til naturpleje for bedre at understøtte sjældne dyrearter. Men den hellige grav er ikke velforvaret, mener både Landbrug & Fødevarer samt en naturplejer.

Morten Bonde, her sammen med MF Carsten Bach, Liberal Alliance, påpeger, at det er vigtigt, at man hjælper naturplejerne med administrationen af de forskellige ordninger.
For nylig blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at sætte 112,7 millioner kroner mere af til at sikre sammenhængende naturområder, mere urørt skov, flere levesteder til truede arter og tilskud til kommunale indsatser inden for Grønt Danmarkskort.
Udspillet indebærer, at der kommer yderligere fokus på naturpleje på overdrev, en større markvildtindsats og en større kommunal pulje til at forbedre levevilkår for truede arter.
- Jeg vil have et grønnere Danmark. Regeringen og Dansk Folkeparti har nu besluttet at bruge yderligere 112,7 millioner kroner på en lang række gode indsatser, der alle er med til at styrke den danske natur. Sammen med de 150 millioner kroner, som vi kom med før påsken, er det noget, som kan mærkes i naturen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
Får støtte fra L&F
Forslaget fra forligspartierne får som helhed en fin modtagelse fra viceformand Lone Andersen fra Landbrug & Fødevarer.
- Det er positivt, at regeringen og Dansk Folkeparti lancerer en række initiativer, der bygger videre på de centrale principper fra naturpakken om frivillighed og inddragelse, så motivationen for at gøre en indsats styrkes, siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.
- Der lægges op til en målretning af indsatsen for at styrke de eksisterende naturværdier. Det er noget, vi også har fremhævet gentagne gange.
Viceformanden havde dog gerne set yderligere initiativer i forslaget. Det gælder ikke mindst i forhold til det udspil om jordfordeling, som Landbrug & Fødevarer tidligere på året lancerede sammen med Danmarks Naturfredningsforening.
Jordfordeling
- En indsats for mere sammenhængende natur og målretning af naturindsatsen var også noget af det, som Landbrug & Fødevarer sammen med Danmarks Naturfredningsforening lagde op til i vores udspil til fælles løsninger, hvor vi blandt andet pegede på multifunktionel jordfordeling som en vigtig del af løsningen.
- Vi havde derfor gerne set, at der også var fundet midler til at igangsætte en sådan multifunktionel jordfordelingsindsats, lyder det fra Lone Andersen.
I initiativet fra regeringen og Dansk Folkeparti er der afsat midler til en målrettet plejeindsats på overdrev. En målrettet naturpleje kan være med til at sikre bedre levesteder for sjældne og truede arter, herunder eksempelvis sommerfugle.
- Hvis man bare hælder 100 millioner ud, kan det være lige meget
Morten Bonde, naturplejer, Faaborg
Men ifølge Landbrug & Fødevarer bør andre værdifulde naturtyper også være omfattet, Det gælder blandt andet artsrige engarealer.
Naturplejer: Tilsyn er vigtigt
En national tilskudsordning til pleje af særligt værdifulde arealer vil blandt andet gøre det muligt at tilrettelægge plejen, så den sikrer gode vilkår for den sjældne og truede sommerfugleart, engperlemorsommerfugle.
Et af de få steder i Danmark, hvor den truede sommerfugleart findes, er i Arreskov Sø ved Fåborg på Fyn. Her laver Morten Bonde naturpleje på netop et engareal, og mens han hilser de øgede midler til naturplejeindsatsen velkommen, er det for ham lige så vigtigt, at der er en konkret plan for den fremtidige administration af pengene.
- Jeg savner svar på, hvem det er, der skal administrere de penge. Er det kommunen, der skal administrere det, eller hvor ryger alle de penge hen? Man burde lave en plejeplan med en kontrakt, hvor man binder hinanden op og ikke bare sprøjter penge ud, siger han til Effektivt Landbrug.
Mangler hjælp til administration
Morten Bonde er deltidslandmand og har arbejde ved siden af for at kunne have til dagen og vejen. For trods EU-tilskud til naturplejen er det svært for ham at gøre naturplejen til en levevej uden at have andet ved siden af. Derfor efterspørger han hjælp til administrationen.
- Hvis man bare hælder 100 millioner ud, kan det være lige meget. Det er vigtigt, at man får lavet nogle planer. Mange af de naturplejere, der er i Danmark, har et ekstra arbejde for at kunne leve af det, og man kan ikke pålægge dem en hel masse ekstra arbejde med de her ordninger. Der skal man hjælpe dem. Man skal ikke bare give alle tilskudskroner på én gang, siger Morten Bonde.
Han har et godt samarbejde med Fåborg-Midtfyn Kommune omkring naturplejen, og tilføjer, at det er vigtigt, hvis ordningen skal forvaltes kommunalt, at der bliver en ensartet sagsbehandling på nationalt plan.
- Min kommune er rigtig stærke på området med konsulenter, der brænder for naturplejen. Spørgsmålet er bare, om det er sådan alle steder, siger han.