Elever laver alternativ brandsikring

Kristian Skærbæk og Mads Bøndergaard er gået forrest i kampen mod brand – 3000 liter vand i fronttanken

 Naturen er alarmerende tør i øjeblikket, hvor regn er noget, man stort set kun kan drømme om.

De tørre omgivelser giver travlhed hos brandfolkene i form af adskillige mark- og maskinbrande, men to unge elever hos maskinstationen Brdr. Rasmussen A/S i Kibæk forsøger at gøre brandfolkene arbejdsløse.

18-årige Kristian Skærbæk og 19-årige Mads Bøndergaard har etableret en alternativ brandslukningsenhed på maskinstationens minibigpresser, der kører med snitter.

På markerne er der sten, og det kan hurtigt give en gnist, og det kan være nok til at antænde maskine eller mark, men så er hjælpen tæt på. Der ligger 3000 liter vand i beholderen forrest på traktoren, og drengenes opfindelse betyder, at det hurtigt kan ændres til slukningsvand.
Dermed kan ilden hurtigt slukkes, og maskinen kan fortsætte sit travle virke – når beholderen er fyldt op igen.

Anbefaler elever

Medindehaver af maskinstationen, Mads Rasmussen, roser de to elevers indsats:

- De frygter, der kan udbryde brand, så det er virkelig respekt for, at det kan ske i den her helt ekstreme tørke, siger Mads Rasmussen til Landbrug Syd.

Han roser initiativet med beholderen og opbygningen, hvor Kristian Skærbæk og Mads Bøndergaard har gået og puslet med det i fritiden.

- Vi har faktisk hele tiden elever, og det kan jeg godt anbefale, og de går godt i spænd med vores andre medarbejdere i alle aldre. Vi tager dem faktisk gerne allerede som 16-årig, så vi har mulighed for at præge dem, fortæller Mads Rasmussen.

25 kanoner i gang

Kristian Skærbæk er ham, der kører sættet og gerne vil holde det i gang uden brande. Han stammer fra Kibæk, hvor hans forældre driver landbrug. Kristian Skærbæk er landbrugselev og kommer fra Bygholm Landbrugsskole.

Mads Bøndergaard, der kommer fra Skarrild, er maskinførerelev og har gået i skole i Beder. Hans hobby er også landbrug og maskiner. Han har nogle mindre stykker jord, som han dyrker og passer med nogle ældre maskiner.

Brdr. Rasmussen A/S prøver i øvrigt også at få vand ud på markerne ved hjælp af vandingskanoner:

- Vi har haft op til 25 kanoner i gang, fortæller Mads Rasmussen.

Firmaet, der beskæftiger en halv snes medarbejdere, dyrker også kartofler på ca. 230 hektar.

 

Læs også