Efter 106 år tager nye kræfter over i Johs. Mertz

Christian Holst og Gert Klitgaard er nye ejere af Johs. Mertz, der har været et familieforetagende siden 1915.

Per Mertz, tredje generation i den store landbrugsmaskinforretning Johs. Mertz A/S, overdrager nu firmaet til selskabets administrerende direktør, Christian Holst, og økonomichef Gert Klitgaard.

- Det er den bedst tænkelige konstellation for fremtiden. Christian og Gert kender virksomheden ud og ind og står bag de seneste års rigtig gode udvikling på Lolland-Falster og Sydsjælland, siger Per Mertz.

Det var hans farfar, Johannes Mertz, der sammen med hans farmor, Irma Mertz, grundlagde firmaet i 1915. Sønnen Jørgen Mertz overtog siden forretningen, ligesom Per Mertz tog over efter sin far.

- Det havde selvfølgelig været sjovt, hvis firmaet kunne være blevet i familien, men vores to døtre, Christine og Anne, har som henholdsvis revisor og sygeplejerske valgt andre løbebaner, og det har aldrig været meningen at »presse« dem til at overtage Mertz, siger Per Mertz.

Medejer i fem år

Han har nu gennem længere tid – og 40 år i firmaet – vænnet sig til tanken om, at det en dag skal videre på andre hænder.

- Som led heri blev Christian Holst ansat som administrerende direktør i 2015, og fra 2016 har han også været medejer. Og herefter blev Gert Klitgaard ansat som økonomichef i 2019, fortæller Per Mertz og oplyser, at de to har drevet firmaet de seneste år, hvor han ikke selv har deltaget i den daglige drift.

- Så det er i den grad deres fulde fortjeneste, at vi i dag har en fantastisk stærk markedsposition med en stor loyal kundekreds og ikke mindst en langt mere effektiv og robust virksomhed.

En fantastisk rejse

Christian Holst og Gert Klitgaard er meget forskellige, men de er begge enige om, at de supplerer hinanden rigtig godt.

- Da jeg overtog de første 10 procent af aktierne i Johs. Mertz A/S tilbage i 2017, var det et drømmescenarie for mig. Det har altid været en drøm og et ønske at blive medejer af en landbrugsmaskinforretning, hvor der er højt til loftet og med gode udviklingsmuligheder, siger Christian Holst.

Da Gert Klitgaard blev ansat som økonomichef i Johs. Mertz i 2019, var han ikke i nærheden af en tanke om at blive medejer af firmaet, men han tog udfordringen op, da han blev spurgt, om han ville være med i ejerkredsen.

- Igennem de seneste tre år har vi været på en fantastisk rejse på mange måder. Vi har etableret os i markedet som en af landets bedste New Holland-forhandlere med fokus på salg og service af traktorer og mejetærskere. Og med bedste mener jeg, den med de bedste, de mest engagerede, de dygtigste og de mest udholdende medarbejdere, påpeger Christian Holst.

Ejerskiftet vil selvfølgelig blive markeret overfor kunder, venner af huset og medarbejdere. Men på grund af corona-situationen må det vente til forhåbentlig engang i foråret 2022.

Læs også