Noter Nord uge 36-2021
Forsikring af nedlukkede minkfarme
DLBR forsikringsmægler råder ejerne af nedlukkede minkfarme til at forsikre faciliteterne, som hvis de var i drift, mens man venter på, at erstatnings- og taksationskommissionen kommer forbi og fastsætter erstatningen.
- Vi har set, at nogle forsikringsselskaber har anbefalet deres kunder at sætte lave forsikringssummer på de ubenyttede bygninger og løsøret. Forsikringssummer, der kun dækker oprydningsomkostningerne efter en skade. Er du uheldig og dine bygninger lider stor skade ved en brand eller storm, risikerer du med for lave forsikringssummer ikke at få erstattet bygningernes reelle værdi – hverken af forsikringsselskabet eller af staten. Derfor anbefaler vi, at bygninger og inventar forsikres efter samme principper, som var virksomheden i drift, konstaterer Peter Quitzau, direktør for DLBR Forsikringsmægler, der er specialiseret i landbrugets forsikringsforhold.
Er der tale om gode og vedligeholdte bygninger, er anbefalingen fra DLBR Forsikringsmægler, at de forsikres til nyværdi.
--
Første sommer i Kornets Hus gik over al forventning
Mere end 8.500 gæster har siden åbningen i maj besøgt Kornets Hus syd for Hjørring.
Både børn og voksne, turister og lokale har deltaget i de velbesøgte bage-workshops, smagt sig igennem de friskbagte lækkerier i cafeen, været med på en af de daglige rundvisninger og gået på opdagelse i husets udstilling. Utallige kanelsnegle, pizzaer, surdejsboller er blevet bagt, og daglig leder Johannes Haandsbæk Vestergaard ser tilbage på de første tre måneder af husets levetid med stor tilfredshed.
- Det har simpelthen været fantastisk at se huset fyldt med liv fra morgen til aften. Der har været gang i bageovnene, duften af nybagt brød har spredt sig i hele huset, og vi har oplevet en meget positiv respons fra de mange besøgende, fortæller Johannes Haandsbæk Vestergaard.
--
Dyreinternat i Tingskoven er reddet
Der vil stadig være hjælp til nødstedte og dumpede dyr i Aarhus og omegn. Medlemmerne af det økonomisk nødlidende Dansk Dyreværn Århus vedtog forleden at fusionere med Dyrenes Beskyttelse. Det skete til en ekstraordinær generalforsamling i foreningens internat i Tingskoven. Sammen vil de to foreninger samle et stærkt hold af frivillige, medarbejdere og støtter til internatet.
- Det er en fantastisk nyhed for dyrene, at der stadig vil være et internat i Aarhus, siger Anne Trane, næstformand i Dansk Dyreværn Århus.
Fusionen skal styrke internatet, der har kørt på nødblus i månedsvis. Dyrenes Beskyttelse indsætter en erfaren internatleder, rekrutterer frivillige og tilfører ressourcer til internatet.
-
Grøn indpakning til nye kartofler
For første gang er det nu muligt at købe danske kartofler i emballage produceret med 100 procent genanvendt plast. Sammen med Storøhage Kartofler på Lammefjorden har ST Plast i Esbjerg udviklet en bakke i 100 procent rPET, der er godkendt til direkte fødevarekontakt.
- Det er på flere måder et stort, bæredygtigt skridt, vi tager her, siger Morten Anker fra Storøhage Kartofler. Før fik vi vores plastbakker leveret med lastbiler fra Italien; nu får vi et dansk produkt. Og så er det lykkedes for ST Plast at udvikle en emballage, der både er i 100 procent genanvendt PET og kan indgå i det cirkulære kredsløb.
Storøhage Kartofler forventer i første omgang at bruge over 1 mio. bakker om året. Indtil nu har de fået cirka 5 lastvognslæs fra Italien hvert år, så alene på den front vil der også være en ganske pæn miljøgevinst i form af mindre CO2-udslip.
-
Stor efterspørgsel på sikkerhedssko
Der er rift om de danske håndværkere, og beskæftigelsen i byggebranchen er stigende. I årets første kvartal er antallet af nyansatte i byggebranchen steget med tre procent, omtrent 5000, i forhold til kvartalet forinden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og flere håndværkere betyder vækst i efterspørgslen efter sikkerhedssko, der kan stå distancen.
Det mærkes også hos den danske producent af sikkerhedssko, Sika Footwear, som oplever stor efterspørgsel efter komfortable sikkerhedssko af høj kvalitet. Med deres helt nye serie, Brynje 300, imødekommer Sika Footwear ønsket om en gedigen sikkerhedssko, som appellerer til en bred vifte af brugere, der arbejder indenfor såvel byggebranchen som transport, lager/logistik og industri.
Der lanceres i første omgang fire modeller: tre sko og en støvlet. Alle er produceret i åndbar, vandafvisende og slidstærk mikrofiber. Ydersålen er af fleksibel PU/gummi, som samtidig er let, slidstærk, stødabsorberende og ekstra skridhæmmende. Den bløde indlægssål er stødabsorberende og mindsker belastningen på led, fødder, ben og ryg.
Den komplette Brynje 300-serie indeholder 14 modeller, der løbende kommer på markedet fra september 2021 og frem til foråret 2022.
-
Ingen anmærkninger fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen gennemførte i foråret en kontrolkampagne hos 36 slagtekyllingebesætninger, der er tilmeldt ordningen med det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke Bedre Dyrevelfærd. Også fire fjerkræslagterier fik besøg.
Alle steder er der styr på de ekstra krav til dyrenes velfærd, er meldingen fra Fødevarestyrelsen.
- Forbrugerne kan stole på dyrevelfærdsmærket. Du får det, du betaler for, og her er der markant mere fokus på velfærd for kyllingerne, siger Christian Strøyer, enhedschef i Dyrevelfærd og Veterinærmedicin i Fødevarestyrelsen.
- Der er, tilføjer han, blandt andet mere plads at boltre sig på, og fokus på, at kyllingernes fødder og sundhed er i orden. Det er vigtigt, at forbrugerne kan have tillid til dyrevelfærdsmærket.
--
Afhentning af døde dyr bliver billigere
Fra den 1. september nedsætter Daka SecAnim for tredje gang i år listepriserne på afhentning af døde dyr. Helt konkret er der i denne omgang en nedsættelse på syv procent.
Daka SecAnim oplever ekstraordinært gode afsætningspriser på de recirkulerede produkter, som produceres af de døde dyr. Det er fedt og kødbenmelsprodukter, der anvendes i biodiesel, gødning og biobrændsel.
- Priserne, som de danske landmænd betaler for afhentning og håndtering af døde dyr, skal afspejle omkostningerne og værdien af de råvarer, vi indsamler, udtaler kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen og fortsætter:
- Det kan gå op og ned, men for øjeblikket er der god værdi i bæredygtig genanvendelse, og det skal komme landmændene til gode.
--
Lemken lancerer ny majssåmaskine
Lemken har opdateret deres Azurit 10 majssåmaskine, der kommer i seks, otte eller tolvrækkers med en rækkeafstand på 50 centimeter.
Lemken Azurit 10 kommer også med udstyr til såning af sojabønner og solsikker. En anden ny funktion er automatisk frøadskillelse til majs med et system, der overvåger og justerer kvaliteten af frøadskillelsen.
Dette system kan eftermonteres på ældre maskiner. Et nyt gødningsovervågningssystem i Azurit 10 advarer automatisk føreren, hvis gødningsdiskene blive blokeret.
Den opdaterede Azurit 10 er også med MicroHub 5, der er en sprederenhed, der gør det muligt at påføre mikrogranulering i direkte nærhed af frøet. Mikrogranuler indeholder vandopløselige næringsstoffer, som er hurtigt tilgængelige for planter. Dette er især vigtigt i kolde, tørre forårssæsoner.
--
Nye teleskoplæssere sælger som varmt brød
Manitou-importøren Scantruck A/S har netop fået de første syv eksemplarer af den nye 18 meter teleskoplæsser MT1840A maskine hjem til klargøring og derefter levering. De næste 32 MT1840A er også bestilt af kunder, som forsynes lige så hurtigt, som fabrikken sender maskinerne til Danmark.
- Vi har haft store forventninger til salget af den nye, opdaterede model. Det er forventninger, der var langt mere end indfriet, før vi fik de første maskiner, fortæller markedschef Dennis Faurby hos Scantruck.
Den nye variant MT1840A er opgraderet på en række væsentlige punkter. Blandt de mest iøjnefaldende er en ny 100 hk Deutz Stage V-motor. Maskinen har en kapacitet på 4000 kg.
--
Landbrugsstyrelsen tilbagekalder rosmarinbuske
En alvorlig plantebakterie er fundet i Portugal i partier af rosmarinbuske, der også er sendt videre til Danmark. Landbrugsstyrelsen tilbagekalder derfor alle planterne, fordi de skal destrueres.
Bakterien Xylella fastidiosa er en af de mest skadelige plantebakterier i verden, og den har tidligere ødelagt store sydeuropæiske olivenlunde. Nu er der mistanke om, at den har fundet vej til Danmark.
Landbrugsstyrelsen vurderer, at risikoen for forekomst af sygdommen i buskene er meget stor og arbejder derfor på at finde dem og få dem destrueret. Der er tale om større rosmarinbuske, cirka 70 cm høje, som er solgt i røde deko-plastpotter med en diameter på 24 cm. De kan være udstyret med plantepas fra Portugal med koden: PT-5-1154. Borgere, der har købt rosmarinbuske fra og med den 9. juli 2021 og frem, skal straks indberette det til Landbrugsstyrelsen.
--
Insektlarver kan blive en del af svinefoder
En ny undersøgelse fra Wageningen Universitet og Leiden Universitet har ifølge et nyhedsbrev fra Tican vist, at sorte soldatfluelarver (BSF) kan erstatte soja som proteinkilde i svinefoder.
- Der er et stort potentiale i at erstatte soja med insektprotein, da BSF kan dyrkes på affald og restprodukter fra fødevareproduktion, konstaterer Tican, der har The Pig Site som kilde.
Der er indikationer på, at BSF understøtter tarmfloraen og tarmsundheden, så grise, der fodres med BSF, ser ud til at være lige så sunde - eller endda sundere - end grise, som får et almindeligt sojabaseret foder, fremgår det.
--
Investor bag milliardsucces spår robotrevolution i landbruget
Esben Østergaard, som er en af stifterne bag milliardvirksomheden Universal Robots, mener, at en robotrevolution er undervejs i dansk landbrug. Det skriver Jyllands-Postens medie Finans.
- Jeg er overbevist om, at robotteknologi vil få betydning for mange brancher – og landbruget er en af dem, siger Esben Østergaard til mediet.
Selv skød han i 2019 penge ind i vækstkometen Farmdroid, som har hovedkvarter i Vejen, og som noget helt unikt tjener penge på at eksportere solcelledrevne markrobotter.
Universal Robots-stifteren mener ifølge Finans, at forholdene er ideelle for, at robotteknologien kan sprede sig til store dele af landbruget.