Landbrugskøretøjerne indtager vejene

Snart går vi ind i en af de måneder, hvor der sker flest uheld hvor landbrugskøretøjer er involveret. Det skyldes naturligvis, at forår ikke alene er forbundet med varmere vejr, men også med at landmændene igen skal på markerne og derfor også færdes mere på de offentlige veje. De seneste år har antallet af ulykker med landbrugskøretøjer i Vejen Kommune ligget på et lavt niveau, og sidste år kom ingen personer til skade i uheld med landbrugskøretøjer i Vejen Kommune. Antallet af uheld med landbrugskøretøjer faldt fra syv i 2018 til to i 2019.

- Men skal statistikken fortsætte, er det vigtigt at alle trafikanter er ekstra opmærksomme, blandt andet når de skal overhale et landbrugskøretøj. Her er det vigtigt, at bilisten holder afstand, så føreren af landbrugskøretøjet kan se bilen. Det er også vigtigt, at bilisten holder øje med landbrugskøretøjets lygter, inden man begynder at overhale, siger H.C. Gæmelke, der er landmand i Vejen og også er formand for Jysk Landbrug.

Når arbejdet på marken er afsluttet, er landmanden forpligtet til at sikre, at vejen igen er farbar.

- Ofte resulterer markarbejdet i jord på vejene og her skal landmanden efterfølgende sørge for at rydde op efter sig, så der ikke opstår farlige situationer på grund af jord på vejen, konstaterer Knud Reinholdt, leder af Færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland.

Også under arbejdets udførelse kan det være nødvendigt at rengøre vejene, og under arbejdets udførelse skal der opsættes advarselstavler, som advarer andre trafikanter om den glatte kørebane.

Læs også