Det passer ikke, at økologi ikke er lige så godt for klimaet som konventionelle fødevarer, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, Hans Erik Jørgensen, på årsmøde torsdag formiddag.
- I vores store fokus på klimaforandringer, og at »noget skal gøres«, er der i nogle miljøer groet den opfattelse frem, at økologi ikke er lige så godt for klimaet som konventionelle fødevarer.
- Den myte skal vi have aflivet – én gang for alle. En stor undersøgelse fra Aarhus Universitet slår med syvtømmersøm fast, at det ikke passer, lød det fra Hans Erik Jørgensen, der tilføjede:
- Hvis man måler klimabelastning pr. kilo produceret produkt, er klimaaftrykket det samme for økologiske og konventionelle produkter. Måler man derimod pr. hektar, så ligger økologiske produkter generelt med et lavere klimaaftryk.
Vi må ikke tabe til regenerativt landbrug
- Få budskabet ud
Økoformandens beretning gav anledning til en replik fra den økologiske landmand Ole Jacobsen, Ellebjerg Økologi, som er enig i, at økologien sagtens kan tåle et kritisk fokus, når man taler om udledning af CO2.
- Men jeg hører bare gang på gang, at de inde i staden siger, at økologi ikke kan levere på klima. Det er bare den opfattelse, der er. Så derfor er det virkelig vigtigt, at vi får det budskab ud, at økologi går fint i spænd med CO2, lød det fra Ole Jacobsen.
I forhold til den politiske grønne trepartsaftale, som regeringen i øjeblikket forhandler med en række partier om, mener Ole Jacobsen, at græs er en overset klimaløsning.
- Nu er jeg ikke ekspert, men jeg har forstået, at græs kan fortrænge lige så meget klimamæssigt, som skov kan. Skov er generelt godt, men jeg synes ikke, at vi behøver mere skov lige i mit område, og slet ikke krondyr. Og når det gælder urørt skov, så kan jeg slet ikke forstå, hvor klimagevinsten er henne. Så jeg må bare konstatere, at græs i økologien er overset.
- De sidste par år har været hårde for mange af os
Flere nævner græs som metode
Da Hans Erik Jørgensen fortalte under debatten, at han også havde hørt flere steder fra, at græs kan være et virkningsfuldt klimavirkemiddel.
- Der er mange andre end dig, der nævner det her med græsmarker, så jeg er ret sikker på, at det skal der nok komme fuld fokus på. Sådan noget som opbygning af kulstof i jorden er noget af det, man vil se på, sagde han.
Hans Erik Jørgensen kom også med et bud på, hvorfor økologiens positive effekt nogle gange kan bliver overset.
- Det er fordi, at folk tænker, at vi økologer ikke kan så meget med teknologiske løsninger som de konventionelle. Men vi kan så meget med naturlige løsninger i stedet for, fortalte økoformanden.
Vi må ikke tabe til regenerativt landbrug