Årsmøde i økologiens tegn

På torsdag er der Økologi Årsmøde ved Hjørring. Mødet er arrangeret af NF Plus, Agri Nord og LandboNord.

En af dem, der i år har et indlæg på Økologi Årsmøde 2022, er Thor Bjørn Kjeldbjerg, LandboNord. Han vil blandt andet gøre tilhørerne klogere på nye regler indenfor økologi. Foto: LandboNord I år vil der både være rundvisning ved Aurion og i Kornets Hus.

Torsdag den 17. marts er der Økologi Årsmøde 2022. Det sker i Kornets Hus ved Hjørring. Bag arrangementet står NF Plus, Agri Nord og LandboNord, og i år bliver temaet fastholdelse og fremtidig udvikling indenfor Ø-mærket.

Foruden en rundvisning ved både Aurion og Kornets Hus vil der være flere indlæg, blandt andet ved Thor Bjørn Kjeldbjerg, som er fagchef i økologiafdelingen ved LandboNord.

Han vil fortælle om nye regler indenfor økologien og ressourceoptimering og klimahensyn med fokus på nye perspektiver, muligheder og begrænsninger.

Biogas

Et af emnerne er i år biogas.

LandboNord oplever kun få økologer i Nordjylland, som anvender biogasgylle primært fordi, at det kan være en udfordring blandt andet at kunne dokumentere, at olier og andre tilsætningsstoffer i biogasgyllen er GMO-frit.

- Der kommer nogle brancheaftaler, som handler om, at hvis man får gylle fra biogasanlæg, der kan dokumentere, at man må bruge det på økologisk jordbrug, så må man bruge lidt mere. I dag må man bruge op til 54 kg udnyttet N pr. hektar af konventionel husdyrgødning. Det bliver skruet ned til 43 kg udnyttet N pr. hektar, men hvis man får gylle fra biogas, så må man komme helt op på 65 kg udnyttet N pr. hektar.

- Der er en forskel på omkring 20 kg udnyttet N pr. hektar, og det kan altså godt gøre en pæn forskel på, hvad det er for nogle planteudbytter, vi får, samtidig med, at det også betyder noget i forhold til det ukrudt, som planterne skal konkurrere med, siger Thor Bjørn Kjeldbjerg.

Han forventer, at der på den baggrund nok vil være flere, som vil begynde at anvende biogasgylle.

Danskproduceret protein

Der vil også blive snakket om danskproduceret protein. Både i fodringsøjemed og til konsum.

Her vil Aurion blandt andet fortælle om deres nyopstartede forarbejdsningsanlæg for bælgplanter til konsum.

- Det er jo kun lige i sin begyndelse, men vi skal være opmærksomme på, at hvis vi skal af med noget kød, jamen så skal det erstattes af noget andet proteinmad, siger Thor Bjørn Kjeldbjerg.

Både Peter Skov Jensen, økologikonsulent ved Agri Nord og Bjarne Kjærgaard, kvægrådgiver ved LandboNord, vil dykke mere ned i danskproduceret protein og fortælle helt konkret, hvordan man gør i markplanen og i foderplanen.

Klima, bæredygtighed og biodiversitet

Der bliver selvfølgelig også snakket om klima, bæredygtighed og biodiversitet.

Blandt andet hvordan man kan løse kravet fra 2022 om, at mindst 20 procent af ens omdriftsareal er med kvælstoffikserende planter og meget mere.

Læs også