Nyt liv til gamle ærter
Foreningen Økologisk VKST har netop afholdt møde om dyrkning af gamle ærtesorter til konsum, som der er stigende kommerciel interesse for.

Der er lige nu kommerciel interesse for gamle ærtesorter til konsum, og det har rykket ved potentialet for dyrkningen. Fotos: Økologisk VKST
Gamle, bevaringsværdige ærtesorter til forbrugerne har været på dagsordenen hos Økologisk VKST, der har undersøgt mulighederne for netop at få de gamle sorter tilbage på markedet.
- Det startede med, at vi søgte projektet hjem. På det tidspunkt var vores analyse, at det, der egentlig manglede, var et led i forarbejdningen for opskalering i forhold til at få danskproducerede tørrede ærter og bønner ud på markedet i detailhandel, siger Ninna Rieper Boesen, økologikonsulent, Økologisk VKST.
Hun forklarer, at projektet efterfølgende blev udskudt i et år, og at netop det gjorde den store forskel.

Ninna Rieper Boesen var tovholder på mødet hos Økologisk VKST, der blandt andet bidrog med inspiration fra Frøsamlerne og Edgy Food.
Dansk storytelling
- Det led, der manglede, var opstået i løbet af det år, vi havde udskudt projektet. Samtidig havde vi en hel del interesserede, som godt kunne tænke sig at forhandle produkter med en høj grad af storytelling, siger hun og fortsætter:
- Samtidig er det afgørende, at produkterne er produceret i Danmark, når det er til et dansk marked. Her fandt vi ud af, at det er rigtig vanskeligt at få fat i de gamle sorter. Det løste sig dog med et samarbejde med frøsamlerne.
Ninna Rieper Boesen uddyber perspektivet i projektet med, at der lige nu er et stort arbejde i at opformere frøene, som skal bruges til at dyrke de gamle sorter.
- Vi vil gerne etablere en værdikæde, hvor frøsamlerne er beskyttet og bliver belønnet for deres arbejde og indsats. Derudover skal vi have alt på plads i forhold til lovgivning, siger hun.

Økologisk VKST dyrker blandt andet også kikærter, som her ses i bælg.
Spændende niche
- Det, vi vil med arrangementet, er at informere om, at vi har opdaget et hul i markedet. Det er ikke nogle helt ekstreme volumener, vi taler om, men der er en niche, som kan være interessant for nogle, siger hun.
Til mødet om dyrkningen af de gamle ærtesorter var flere af projektets samarbejdspartnere. Herunder blandt andre Edgy Foods, som sælger nicheprodukter, når det gælder bønner og ærter.
Der var inviteret flere interessante oplægsholdere. Det gjaldt blandt andre Louise Windfeldt, Frøsamlerne, der fortalte om gamle sorter og snedinge ært, og Jacob Dam Nielsen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer, som har omkring fire års erfaring med at dyrke forskellige typer bælgsæd til konsum.